Mézédes meglepetések
2017.09.08, Péntek
Olajretek, selyemkóró és selyemfű méz – igazi ínyencségekkel várják idén is az érdeklődőket a kaposvári Mézfesztiválon. A 3 napos rendezvénysorozatra több mint 20 termelő hozta el a legkiválóbb mézeit. Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke az esemény megnyitóján úgy fogalmazott: a cél, hogy minden emberrel megszerettessék az édes finomságot, s így mindenki egy kicsit méhésszé váljon.

A Munkácsy Mihály Gimnázium növendékeinek zenés előadásával kezdődött a 11. Mézfesztivál Kaposváron. Színes programokból pedig idén sem lesz hiány. Mészáros János azt mondta: szeretnék, ha a rendezvény családias hangulatú lenne.

Mészáros János, elnök, Zselici Méhész Egyesület:
Somogy megyei és főleg kaposvári énekesek, zenészek, zenekarok fognak fellépni. Gimnazisták, de fel fog lépni Meggyes Csaba, aki most már operaénekesként fog nálunk fellépni, hiszen idén diplomázott.

A fesztivál természetesen a finomabbnál finomabb mézekben is bővelkedik. Több, mint 20 termelő kínálja kóstolásra portékáit. Az akác- és a hársméz mellett különlegességekkel is találkozhatnak az érdeklődők Kaposvár sétálóutcáján.

Mészáros János, elnök, Zselici Méhész Egyesület:
Elsősorban ugye a hagyományos mézeinket hoztuk ki. De különlegességeket is hoztunk. Ilyen például az olajretek, a selyemkóró és a selyemfű méz. Azt hiszem, ez kuriózum itt Somogyban, mert tulajdonképpen egy vadnövényről van szó, ami elsősorban Bács-Kiskun megyében honos.

Az időjárás leginkább a napraforgónak kedvezett idén - mondta Mészáros János.

Mészáros János, elnök, Zselici Méhész Egyesülete:
Próbálunk az időjárásnak megfelelni és aszerint kezelni a méheinket. Úgy gondolom, hogy egy jó közepes évet tudunk magunk mögött, mert a repce és az akác viszonylag rapszodikus volt, de például a napraforgó virágzás az azt hiszem, hogy idén mindenkinek bejött.

A fesztivál elsődleges célja, hogy megszerettessék az emberekkel a mézet, s rávezessék őket arra, hogy mennyiféle ízt lehet megkülönböztetni közöttük. Ez pedig megkönnyítené és segítené a méztermelők munkáját. Ha sokan fogyasztanának hazai mézet és felismernék, hogy melyik az eredeti, akkor a méhészeknek nem kellene a kontárokkal versenyezniük.

Mészáros János, elnök, Zselici Méhész Egyesület:
Nem kell messze menni, Ázsiára kell csak gondolni, és rögtön lehet tudni, hogy ki a legnagyobb hamisító, akivel nekünk minden nap meg kell küzdeni. A mézfesztiválokat is azért rendezzük, hogy ne legyünk ennyire kiszolgáltatottak a nemzetközi piacnak. Ha Magyarországon több mézet tudnánk eladni, értékesíteni, a magyar mézfogyasztást tudnánk növelni, akkor sokkal kiszámíthatóbb lenne ez az ágazat, és erre törekszünk mi is.

Éppen ezt segíti a 3 napos Mézfesztivál Kaposváron, amellyel idén már 11. alkalommal népszerűsítik a somogyi mézet.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: