Lesz igény a megnövekedett hitelre
2017.09.08, Péntek
Orbán Viktor miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy a Széchenyi kártya maximális hitelkeretét 100 millió forintra emelik a legtöbb hiteltípusban. A kormány szerint ez jelentős segítséget nyújt elsősorban a közepes vállalkozások megerősödéséhez. A Széchenyi kártyás konstrukció ugyanis államilag kamattámogatott, tehát alacsony költségű hitel.

2015-ben kétmillióan dolgoztak a kis- és közepes vállalkozásoknál, ami az összes foglalkoztatott 73 százalékát jelenti, ezért is fontos, hogy a kormány az emelt összegű hitelekre is biztosítja az eddigi mértékű kamat- és kezességi díjtámogatást. Egy kivétel van, az idén elindított 50 millió forint feletti Széchenyi kártya folyószámlahitel, amelynél a kezességi díjtámogatás nem kapcsolódik az emelt összegű hitelszerződéshez. Keresztes Pétert, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ vezetőjét kérdeztük arról, hogy kiknek érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Keresztes Péter, főigazgató, SM Vállalkozó Központ Alapítvány:
A Széchenyi kártya eddig is nagyon sok ügyfél számára volt elérhető, az 50-ről 100 millióra történő emelés inkább azok számára lesz egy érzékelhető változás, akiknek a forgalma ezt indokolja. Tehát inkább a középvállalkozói és a kisvállalkozói szektornak a felső szegmense, azok, akik több munkavállalót foglalkoztatnak, illetve jelentősebb árbevételt érnek el.

Azt is megtudtuk a vállalkozói központ vezetőjétől, hogy hova fordulhatnak az érdeklődők a kérelmeikkel.

Keresztes Péter, főigazgató, SM Vállalkozó Központ Alapítvány:
Az ügyfelek a kérelmeiket közvetlenül nem a bankokba, hanem vagy a Kereskedelmi és Iparkamarához, vagy a VOSZ-hoz, nyújthatják be. Az általuk működtetett irodákban az ügyfelek teljes körű tájékoztatást kapnak, illetve oda benyújthatják azokat a dokumentumokat is, amelyeket aztán ezek a szervezetek a kereskedelmi bankokhoz eljuttatnak.

Fontos tudni, hogy a kölcsönöket a bankok a saját forrásuk terhére adják, viszont az egész hitelnek a mozgatórugója elsősorban az állami támogatás. Ehhez a kölcsönhöz kapcsolódik egy olyan 80%-os garancia is, amit garantőr szervezetek nyújtanak, a garanciadíjhoz azonban az állam szintén támogatást nyújt. Keresztes Péter szerint lesz igény a megnövekedett összegű hitelre

Keresztes Péter, főigazgató, SM Vállalkozó Központ Alapítvány:
Biztosan megvan ez a kereslet, hiszen nagyon kedvezőek ezek a kondíciók, hiszen az állami támogatással és a garanciatámogatással, gyakorlatilag kamatmentesen jutnak forráshoz a vállalkozások. Viszont azok a cégek, akik eddig egy ötvenmilliós keret iránt nem érdeklődtek, természetesen Somogyban is vannak ilyen vállalkozások, azok most nagy valószínűséggel már egy százmilliós keretösszegért úgymond lehajolnak, számukra is érdekessé vállhat ez a termék.

A lehetséges felhasználási célok közül a legnépszerűbb a forgóeszköz-hitelkeret, amit szintén Széchenyi kártyával lehet igénybe venni és nagyon sok célra használható.

 

(Somogy TV, Híradó) 

Hozzászólás: