Népszerű a tanári szak
2017.09.08, Péntek
Közel 1000 elsőéves hallgatónak kezdődött meg ma a szemeszter a Kaposvári Egyetemen. A tanévnyitó ünnepségen Szávai Ferenc rektor azt hangsúlyozta, hogy a somogyi megyeszékhely intézményének sikerült megtartania a hallgatói létszámot, annak ellenére, hogy 9 szakot megszüntettek. Emellett kiemelte: külföldről is egyre több fiatal érdeklődik a Kaposvári Egyetem szakjai iránt, így idén már 100 hallgatóra bővült a létszámuk.

- Magyarország alaptörvényeit, jogszabályait, a Kaposvári Egyetem szabályait megtartom.

Közel 1000 elsőéves hallgató mondta egyszerre az esküt a Kaposvári Egyetem tanévnyitó ünnepségén. Az eseményen az intézmény rektora Száva Ferenc azt hangsúlyozta: annak ellenére, hogy több szak is megszűnt, még mindig nagy az érdeklődés a megyeszékhely egyeteme iránt a fiatalok körében.

prof. Szávai Ferenc, rektor, Kaposvári Egyetem:
A felvételi eredményeinket tekintve az országos felvételi szám csökkenő formát mutat. Mi a Kaposvári Egyetemen, annak ellenére, hogy 9 szakot kivezettek, az elmúlt 5 év átlagát fel tudtuk venni. Önök, akik itt vannak, utódok, első évesek lesznek.

Az Agrár- és Környezettudományi Karon 159, a Gazdaságtudományi Karon 214, a Rippl-Rónai Művészeti Karon 84, míg a Pedagógiai Karon 494 elsőéves hallgató kezdi meg ebben a szemeszterben a tanulmányait. Emellett külföldi diákokból is egyre több van a Kaposvári Egyetemen.

prof. Szávai Ferenc, rektor, Kaposvári Egyetem:
A világ minden tájáról közel 100 külföldi hallgató van itt, Vietnamtól Ghánáig, mindenféle területről. Idén 30 Stipendicum Hungaricum hallgató érkezik hozzánk, elsőéves, ők angolul fognak tanulni. A külföldi hallgatók nagyon fontosak, azonkívül, hogy a külföldi ismereteket magunkévá tegyük, hogy tudjunk tanítani külföldi hallgatókat is, hiszen ez a közös jólétünk alapja.

A tanévnyitón 12 hallgató vehetett át nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat. Emellett a 70, 65, 60, illetve 50 éve diplomázott pedagógusokat is köszöntötték. Az arany, rubin, vas és gyémánt elismerésben összesen 28 nyugalmazott tanítót és tanárt részesítettek. Bárdos Ferencné, vagy ahogyan a gyerekek 70 éven keresztül szólították, Irénke néni 1957-ben szerezte meg a diplomáját. Kőkúton kezdte a tanítást, aztán Kaposmérőben, majd Dégen is nevelte a kisdiákokat. Pályája utolsó éveiben Mohácson tanított.

Bárdos Ferencné, nyugalmazott tanító:
Nagyon kedvesek voltak végig, közös volt az érdek, az én részemről és a gyerekek részéről is. Nagyon jó kapcsolatot tudtam velük kialakítani. Minél idősebb lettem, annál jobban ráéreztem, annál jobban tudtam közeledni a gyerekekhez, én csak jó emlékekre tudok visszaemlékezni.

A Kaposvári Egyetemen egyébként jelenleg is a Pedagógiai Kar tanító szakja az egyik legnépszerűbb.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: