Már kapható az idei szüret első bora
2017.09.08, Péntek
Megjelent a szakboltok polcain a 2017-es termelői év első hazai bora, amely egy kiemelkedően jó évjárat hírnöke lehet a borszakértők szerint. Az idei szüret első borának címét a Lisicza Borház Primőr Roséja viseli, egy reduktív technológiával, 13 fokon erjesztett, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös rozé. A csemege- és borszőlőként egyaránt termesztett néró szőlőfajtából készült. A nagy szemű, húsos, erős színanyagú, betegségeknek jól ellenálló korai fajtát augusztus 5-én szüretelték a Pécsi borvidéken. Az idei időjárás egyébként a lokális jégkárokat nem számítva, ideális volt a szőlő számára valamennyi borvidékén. A későbbi szüretelésű fajták is egészségesek, szépen cukrosodnak. Ha a szeptember nem hoz sok esőt vagy tartósan párás időt, és a hőingadozás is mérsékelt marad, a bogyók a szüretig lassan még tovább érnek. A mustfok is magas, ugyanakkor a savtartalom is megvan. A borászok és kereskedők szerint a 2017-ből akár emlékezetes évjárat is válhat Magyarországon.
Hozzászólás: