Kuriózumok a kaposvári színházban
2017.09.07, Csütörtök
Hazánkban kuriózumnak számító színpadtechnika, meredekebb nézőtér és egy új előcsarnok is épül a kaposvári Csiky Gergely Színház felújítása során. Az épület teljes rekonstrukciója javában zajlik, a munkálatok jelenlegi állásába egy rendhagyó bejáráson lehetett betekinteni.

Kiemelik a földet, kivágják a betonoszlopokat, így nyeri majd el új formáját a kibővült előcsarnok a kaposvári színházban.

L. Balogh Krisztina, főépítész, Kaposvár:
Az egyik érdekessége ennek az építkezésnek az, hogy egy meglévő épületet, egy több szintes épületet, még utólag egy szintet aláhúzunk a műemlék résznek. Ami ugye azt jelenti, hogy a mostani előcsarnok alatt lesz még egy előcsarnok, illetve az ki fog húzódni az utca felé, tehát egy körülbelül 600 négyzetméteres térrel bővítjük a közönségforgalmi részt.

Az 1911-ben épült teátrum felújítása során szükségessé vált a szerkezet- és alap megerősítése is - hangzott el a sajtótájékoztatóval egybekötött bejáráson. Emellett több változás is lesz, amely a közönség és a színészek számára is újdonság a kaposvári Csiky Gergely Színházban.


- A nézőtér egy picit meredekebb lesz, hogy kényelmesebben lássunk majd el egymás feje fölött.

A színpad marad az eredeti helyén, azonban jelentős átalakuláson megy majd át. Mindezt azért, hogy a közönség még nagyobb színházi élményhez jusson.

Paksa Csaba, a ZÁÉV Zrt. projekt főmérnöke:
Az új színház technológia, főleg az alsó gépészete, hogy mondjam, ritkaságszámba megy, egy nagy kuriózum lesz. Egy dobforgó kerül beépítésre. A zenekari árokkal együtt alkotnak egy egységet és mindenféle süllyedések, emelkedéseket lehetővé tevő technika fog bekerülni.

A dobforgó hazánkban csupán pár helyen található, de a hang- és a fénytechnika is a legkorszerűbb lesz a 9 milliárd forintból megszépülő Csiky Gergely Színházban.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: