Több intézményt is felújítanak Somogyban
2017.09.04, Hétfő
A tornatermek, a sportudvarok, a tanári szobák, a vizesblokkok és a tantermek is megújulnak a kaposvári iskolákban – erről számolt be mai közös sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő és Stickel Péter tankerületi igazgató. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban, mintegy 260 millió forint érkezik a megyeszékhelyre. 11 intézményt fejleszthetnek majd a pénzből, s várhatóan 2018 szeptemberéig fejeződnek be a munkálatok.

Repedezett homlokzat és kopott falak - hiába a folyamatos felújítás, mindig van mit csinálni a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium épületén. Ahogyan a Táncsics Mihály Gimnáziumon is. Most 600 diák koptatja itt a padokat. Az 1897-ben épült létesítményre is ráfér a folyamatos modernizálás - mondja az igazgató.

Reőthy Ferenc, igazgató, Táncsics Mihály Gimnázium:
Elsődlegesen a tornacsarnok felújításáról van szó és a tornacsarnok kiszolgáló épületeiről, többek között a konditeremről öltözőkről, mellékhelyiségekről. De tantermek felújításáról, korszerűsítéséről, könyvtár bútorzat cseréjéről, sok minden, ahol szükség van rá.

Először ezeket újítják majd fel abból a 33 és fél millió forintból, amely még idén érkezik az intézményhez az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban. Az összesen 260 millió forintos összegből pedig 11 kaposvári intézménynek jut majd rekonstrukcióra. Ezt jelentette be hétfői közös sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő és Stickel Péter tankerületi igazgató.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, Fidesz:
11 iskola fog kisebb-nagyobb összeget kapni. Ennek a szummája 260 millió forint. Régóta égető problémájukat tudjuk megoldani. Tantermek, tanári szobák, tetőszerkezet, vizesblokk, tornatermek, sportudvarok, adott esetben elektromos vezetékek cseréje.

A Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium 56 millió forintból, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola és intézményei 137 millió forintból, a Cseri úti Kollégium 30 millióból fejlesztheti majd az épületeit.Az eseményen Gelencsér Attila azt hangsúlyozta: 2010 óta mintegy 570 milliárddal forinttal többet költöttek oktatásra.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Segítenünk kell azokat a családokat, ahonnan a gyermekek érkeznek, hogy az iskolába járás ne jelentsen terhet. Kaposváron ott tartunk, hogy a tanulók 40 százaléka, 50 százalékos térítés kedvezményt kap az étkezésben és 6 ezer diák kap ingyen tankönyvet.

A 11 kaposvári intézmény fejlesztései várhatóan 2018 szeptemberére készülnek majd el. A mai sajtótájékoztatón Stickel Péter úgy fogalmazott: új idők jönnek a tankerület életében. Az igazgató arról is beszélt: mintegy 1, 2 milliárd forint pályázati összegből módszertani fejlesztéseket is végeznének a közeljövőben.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: