Népszerű a mezőgazdaság
2017.09.01, Péntek
62 agrár szakképző intézményben, mintegy 21 ezer diák kezdte meg tanulmányait szeptember elsején az országban. Az Agrárszakképző Iskolák Országos Tanévnyitó ünnepségén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról beszélt: nagy szükség van az utánpótlásra a magyar mezőgazdaságban, ezért is támogatják az iskolák fejlesztését országszerte, mintegy 10 milliárd forintból.

Népszerűek a mezőgazdasági szakok, s évről-évre több fiatal dönt úgy, hogy ezen a területen szeretné folytatni a tanulmányait.

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, FM
62 intézmény, iskola, feladat ellátási hely ad otthont a képzésnek. Az egységes agrárhálózati szakképzés célja, hogy a magyar vidéken, a magyar mezőgazdaságban a szakember utánpótlást megoldjuk. Versenyképes tudást adjunk azon gyermekek kezébe, akik a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban, környezetvédelemben szeretnének dolgozni.

Az Agrárszakképző Iskolák Országos Tanévnyitó ünnepségén Fazekas Sándor arról beszélt: azok a diákok, akik a mezőgazdasági képzéseket választották, biztosan el tudnak majd helyezkedni, amikor kikerülnek az iskolapadból.

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, FM
Biztatóak a munkaerő piaci kilátások, hiszen a mezőgazdaságban ma már a munkaerőhiány a jellemző. Nagy szükség van szakképzett mezőgépészekre, kertészekre, szinte minden területen nagy érdeklődés van ezekre, és van is elhelyezkedési lehetőség, és a családi gazdaságok is egyre inkább nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyermekeik tovább tanuljanak, megfelelő képzettséggel rendelkezzenek.

A kaposvári Móricz Zsigmond Szakképző Iskolában 150 új diák kezdi meg tanulmányait, összesen pedig 415 fiatal vesz részt a különböző képzéseken. Természetesen itt is vannak sikerszakok.

Torma Sándor, igazgató, Móricz Zsigmond Szakképző Iskola
A legfontosabbnak tartjuk ma a szakgimnáziumi képzést, amelynek a kimenetele érettségi után a mezőgazdasági technikus képzettség. A szakközépiskolai képzéseink során pedig a lovász- és a gazdaképzés mindegyike nagyon hangsúlyos. Örömünkre a lovászképzésből idén két osztályt kellett indítani, és a gazdán is csak egy főn múlt, hogy nem kellett plusz osztályt indítanunk.

A minőségi szakképzéshez korszerű környezet is kell - erről is beszéltek a Kaposvári Egyetem Auditóriumában tartott tanévnyitón. Éppen ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium mintegy 10 milliárd forintból infrastruktúra-fejlesztési programot indít a szakképző intézmények fejlesztésére. Ez pedig fontos a diákok és a képzések szempontjából is - mondta Torma Sándor.

Torma Sándor, igazgató, Móricz Zsigmond Szakképző Iskola
Olyan feltételek alakulnak ki, amelyek műszakilag, technikailag már a 21. századot képviselik, és ez egy nagyon fontos meghatározó, és változik a mezőgazdaság is, mint szakma megítélése.

Országosan mintegy 21 ezer diák kezdte meg a 2017-2018-as tanévet mezőgazdasági szakképző és szakgimnáziumokban.

 

Hozzászólás: