Százezreket veszíthet, ha nem tudja…
2017.08.29, Kedd
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az országos fogyasztóvédelmi kampány részeként kiadványokban tájékoztatja a lakosságot azokról a lehetőségekről, amelyekkel könnyebbé válik a rezsi befizetése vagy éppen a mérőeszközök megtekintése. Felhívják a figyelmet arra is, hogy százezreket fizethet az a lakástulajdonos, aki eladja az ingatlanát, és nem íratja át a mérőeszközöket – hangzott el a Somogy Megyei Kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Az országos fogyasztóvédelmi kampány részeként idén újabb kiadványokkal segítik a lakosságot. Ezt a két információs füzetet mutatták be ma a Somogy Megyei Kormányhivatalban. A két fő terület egyike, amelyre felhívják a szakemberek a figyelmet, a tulajdonosváltással járó közműszolgáltatási mérőrendszerek átíratása.

Kolozsi Sándor, főosztályvezető, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal:
Amikor ingatlant adunk-veszünk, amikor ingatlant hosszabb távra bérbe adunk, akkor gondolni kell arra, hogy a felhasználó személye, az adott lakásban a szolgáltatásokat igénybe vevők személye megváltozik, és ezt a változást be kell jelentenünk a szolgáltatónak.

Sok esetben az ingatlan előző tulajdonosa azt hiszi, hogy az új tulajdonos feladata a víz, a villany vagy éppen a gázszolgáltatóval való kapcsolatfelvétel - mondja a szakember. A Somogy Megyei Kormányhivatalban tartott tájékoztatón elhangzott: több százezres kár is érheti azokat, akik eladják vagy éppen bérbe adják az ingatlanjukat.

Kolozsi Sándor, főosztályvezető, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal:
Az egyik hátránya az, hogy a korábbi fogyasztónak kell megfizetnie azokat a tartozásokat, azokat a fogyasztásokat, amelyeket már az új fogyasztó használ fel az új felhasználási helyen. De előfordulhat az is, hogy az új fogyasztó beavatkozik az adott lakásban a mérési rendszerbe, és ennek az illegális beavatkozásnak a büntetését, nagy összegű kötbéreket is a korábbi felhasználónak kell majd megfizetnie.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott másik kiadvány a védendő fogyasztókkal kapcsolatos tudnivalókat tartalmazza. Ide tartoznak például a fogyatékkal élők. Számukra is számtalan lehetőséget biztosítanak. Így például aki kerekesszékben él, kérheti a szolgáltatókat, hogy a mérőórákat jól látható és elérhető helyre szereljék, de kérhetnek részletes tájékoztatást is egy-egy számlával kapcsolatban. A másik csoportba szociális alapon sorolják a fogyasztókat. Ők családtámogatásban és lakhatási támogatásban részesülnek.

Kolozsi Sándor, főosztályvezető, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal:
Amennyiben a jogszabályokban előírt támogatásokban részesül, az év bármelyik napján igényelheti a szolgáltatótól a védendő fogyasztók közé való besorolást. Az nagyon fontos, hogy ezt a fogyasztónak kell kezdeményeznie, ez nem automatikus. Amennyiben a fogyasztó például lakhatási támogatásban részesül, el kell mennie a szolgáltatóhoz és kérnie kell ebbe a nyilvántartásba való felvételét.

Ma Magyarországon 55 ezer védendő fogyasztónak segítenek ilyen módon, ebből 53 ezer szociális alapon 2 ezer pedig betegség miatt minősül védendő fogyasztónak. Somogy megyében is segítik és tájékoztatják azokat, akik panaszukkal a Kaposvári Járási Hivatalhoz fordulnak.

Brantmüller Zsoltné, főosztályvezető, Kaposvári Járási Hivatal:
A villany és a gáz szolgáltatás területén elsősorban a kikapcsolással kapcsolatban, vagy a kikapcsolást követően jelentkeznek nálunk a fogyasztók, és szeretnék kivizsgáltatni ezt, hogy megfelelően zajlott-e, jogos volt-e a kikapcsolás a szolgáltató részéről. Ennek keretében tudjuk mi vizsgálni a védendő fogyasztói státusszal kapcsolatos rendelkezéseket. A kikapcsolásnak ugyanis feltétele az, hogy a szolgáltató tájékoztassa a kikapcsolásra váró ügyfelet arról, hogy egyáltalán létezik ez a státusz.

Az országos fogyasztóvédelmi kampány egyébként egyre sikeresebb - hangzott el az előadáson. A cél pedig, hogy a lakosság minél szélesebb körben legyen tájékozott, ezt segítik a kiadványok is, amelyek a Somogy Megyei Kormányhivatalban és a szolgáltatóknál is megtalálhatóak.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: