Balaton vásznakon és tűzzománcokon
2017.08.11, Péntek
Ketten a Teremtésben címmel egy szegedi képzőművész házaspár alkotásai láthatók a Siófoki Kálmán Imre Múzeumban. A már több mint 50 éves alkotói múlttal rendelkező Simon Miklós a balatoni és erdélyi alkotótáborokban szerzett élményeit álmodta vászonra, míg felesége, Barkos Bea tűzzománc technikával készült alkotásainak legjavát hozta el a Balaton partjára.

Egy 2016-os helytörténeti kiállításon kapott katalógus, valamint egy Gyergyó-Alfalvi művésztelep utóéleteként jött létre az a kiállítás, amely augusztus 8-tól látható a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Simon Miklós és Barkos Bea művészházaspár a siófoki könyvtár egyik munkatársával is jó kapcsolatot ápol, így kézenfekvőnek tűnt a siófoki tárlat gondolata.

Laki Judit igazgató Siófoki BRTK:
Egy kolléganőm Démuth Réka, ő festőművész is egyben, és egy alkotótáborban találkozott a művészházaspárral, és ő kapta ezt feladatul, őrá lett bízva, hogy vegye fel a művészekkel a kapcsolatot, és tervezzék meg a kiállítást a nyári időszakra. Ez nem baj, hogy augusztusra sikerült összehozni ezt a kiállítást, mert nagyon magas szintű, nagyon-nagy színvonalú kiállítás gyönyörű képekkel, nemcsak balatoni képekkel, hanem erdélyi képekkel, tűzzománcokkal, és minden érték, minden értékrend kijön ezekből a képekből, művészi alkotásokból ami a művészeket jellemzi.

Simon Miklós munkáit nemcsak itthon ismerik el, hiszen számos festményével, így az „Udvarban" és az „Új híd" című képeivel is sikert aratott egy 1964-es párizsi kiállításon. A művész a balatoni és erdélyi művésztelepek élményeit is vászonra vitte, ezeket láthatja a közönség Siófokon is.

Simon Miklós képzőművész:
Hát én nagyon sokat járok művésztelepekre, és például olyan képek vannak itt,Tihanyban voltam művésztelepen, akkor Balatonkenesén voltam, Siófokon is voltam művésztelepen, tehát itt olyan munkákat hoztam, amik ezeken a művésztelepen készültek. Akár az erdélyi képek is azt hiszem talán 3 munka van ami otthon készült, részben azért, mert az elektromos kemencénk otthon van. 17 évig csináltunk táborokat, most már egy kicsit fárasztó számomra, az idén vagyok 80 éves, most már inkább foglalkozom a saját dolgaimmal.

Felesége is évtizedek óta alkot, Barkos Bea saját kedvence a „Fénybenjáró" című alkotását, hiszen ennek a művének köszönheti, hogy meghívást kapott a Firenzei Biennáléra.

Barkos Bea:
A tanulmányaim alatt igen sokat foglalkoztam a magyar őstörténettel, és a palmetta motívumokkal, és az abból kijövő gondolatokkal, ami bennem megszületik, ezért vannak ezek a honfoglalás kori motívumok átírásai, aztán volt egy felkérésünk Szent Borbálát megcsinálni, a Borbála Fürdőbe, Algyőn van ennek az eredetije, ő azért van. Másik pedig, hogy mellesleg én keresztény vagyok, és piarista iskolában tanítok Szegeden, tehát teli van az életem a hittel. Úgyhogy azt hiszem, hogy a Fabulya Andrea aki megnyitotta a kiállítást mondta is, hogy:- itt a belső világból jön ki a dolog-, és ez igaz, tehát én a belső gondolataimat, érzéseimet próbálom meg áttenni képzőművészeti alkotássá.

A művészházaspár nem mindennapi alkotásai október 8-ig, láthatóak a Siófokon, a Kálmán Imre Emlékházban.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: