Csisztáig is elmenne a kisvasút
2017.08.08, Kedd
Megújul és kibővül Balatonfenyves és Somogyszentpál között hazánk egyik legnépszerűbb hazai vasútvonala. A fejlesztésnek köszönhetően a gyógyfürdőjéről híres Csisztapusztáig valamint Táskáig is utazhatnak majd a turisták a kisvasúttal. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere és a helyiek a turizmus további fellendülését remélik a kisvasút modernizálásától.

Az év elején a kormány nyolc hazai kisvasút együttesen tízmilliárdos fejlesztési támogatásáról döntött. A magyarországi keskeny nyomtávú vonalak rekonstrukcióját azért is látják szükségesnek, mert 2016-ban a 21 kisvasúton az utas szám csaknem meghaladta az 1 millió 400 ezret. Somogyban a kaszói és a mesztegnyői kisvasút mellett a balatonfenyvesi is megújul.

Lombár Gábor, polgármester, Balatonfenyves:
Fenyves esetében ez úgy néz ki, hogy a jelenleg működő és közlekedő szakasznak a felújítása megtörténne. Ezt követően a tervezés történne, amely érintené nyilván a csisztafürdői szakaszt, illetve azt a lehetőséget, hogy hogyan tudjuk továbbfejleszteni ezt a kisvasutat más irányba. Nyilván a mesztegnyői kisvasút felé, amit már évekkel ezelőtt terveztünk.

Az 1950-es években kialakított vasúti pályát eleinte szállítmányozásra használták. Ezt követően pedig a turizmusban teljesedett ki a Balatonfenyves - Somogyszentpál közötti szakasz.

Lombár Gábor, polgármester, Balatonfenyves:
Vannak olyan vasútbarátok, akik eljönnek az ország bármely részéről, azért, hogy egy bizonyos sorozatszámú vonatot lássanak, felmásszanak rá, lefényképezzék. De nyilván a turisztikánk az egy más történet, hogy ha egy termálvizes fürdőt tudunk használni és azt a berken keresztül egy környezetkímélő módon kisvonattal tudjuk megközelíteni fantasztikus lenne.

A fejlesztésre és a bővítésre nagy szükség lenne - mondja a település polgármestere. Hiszen évente több ezren utaznak a kisvasúttal. Elsősorban a nyári időszakban, amikor mintegy 20 ezer turistát lát vendégül Balatonfenyves. A fejlesztés és a korszerűsítés várhatóan 2019-re készül el.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: