Európát képviselte a Somogy Táncegyüttes Belgiumban
2017.08.08, Kedd
Somogyi, szatmári és erdélyi néptáncokkal varázsolta el a közönséget a Somogy Táncegyüttes Belgiumban. A kaposvári csoport egész Európát képviselte a Schotenben rendezett folklórfesztiválon, s hazánk mellett a megyeszékhely hírnevét is öregbítették Belgium legrangosabb eseményén. A több tízezer nézőt például Kanadából, Argentínából és Új-Zélandról érkező táncosok kalauzolták el a világ legkülönbözőbb részeire.

Menettánccal kezdődött az 59. Hello Schoten folklórfesztivál Antwerpenben. Az utcai felvonuláson a Somogy Táncegyüttes is bemutatkozott. A kaposvári csoport 10 évvel ezelőtt már járt Belgiumban ugyanezen a fesztiválon, most azonban egész Európát képviselte.

Csikvár Gábor, művészeti titkár, Somogy Táncegyüttes:
Mindig más az apropója az ő elképzelésüknek. Ez volt az első olyan alkalom, hogy 6 kontinenst céloztak meg és 6 kontinensről szerettek volna kiválasztani egy-egy csoportot. Ezért volt nagyon megtisztelő számunkra a meghívás, hiszen Európában nagyon sok jó néptánc együttes van és az, hogy a Somogy Táncegyüttesre esett a választás ez egy nagyon felemelő érzés számunkra és tulajdonképpen a munkánknak az elismerése.

A Somogy Táncegyüttest több száz művészeti csoport közül választották ki, s így öregbíthette Európa, hazánk és Kaposvár hírnevét.

A Somogy Táncegyüttes repertoárjából pedig nem maradhattak ki a Kárpát-medence változatos táncai.

Csikvár Gábor, művészeti titkár, Somogy Táncegyüttes:
A Kárpát-medence különböző tájegységeinek az anyagaiból válogattunk, hogy tényleg élvezetes és látványos legyen. Ez maga a tánc és a viseletek miatt is. Hiszen ott is mások az emberek. Természetesen somogyi anyaggal mindenképpen készültünk, Erdélyből is volt több koreográfiánk, Mezőségről, Vajdaszentiványról, moldvai táncokat is bemutattunk, kalotaszegi anyagot is, szatmárit. Különböző területekről voltak, amik kifejezetten páros táncok voltak, amik csak leány vagy csak férfi táncok.

A 6 kontinenst többek között a nyugat-afrikai Benin... A dél-amerikai Argentína...és az észak-amerikai Kanada képviselte. Csikvár Gábor azt mondja: a szervezésnek köszönhetően más népek más kultúrájával is lehetőségük volt megismerkedni, s ellesni egy-egy mozdulatot. De emellett jó példaként is szolgálhat hazánknak a schoteni fesztivál, hiszen számukra a hagyományőrzés és a néptánc mint művészeti ág egészen mást jelent.

Csikvár Gábor, művészeti titkár, Somogy Táncegyüttes:
Minden este teltház előtt szerepeltünk, 2500-an fértek be a sátorba és ez rendről rendre minden este megtelt. A néptánc egy réteg specifikus dolog van, aki szereti, van aki nem szereti, de itthon mondjuk ezt nem nagyon tudnám sajnos elképzelni, hogy 1 héten keresztül 2500 ember bemenjen minden este néptáncot nézni. Ez Belgiumban fantasztikusan sikerült és tulajdonképpen változatos a közönség. Nem mindig a helyiek meg az Antwerpeniek nézték, hanem az ország különböző pontjairól érkeztek.

A hazai közönségnek sem kell sokáig várni, hogy megnézhesse a Somogy Táncegyüttes változatos produkcióját A kaposvári csoport Budapesten a Mesterségek ünnepén, 20-án pedig Kaposváron is színpadra lép.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: