Délvidéki fiatalok táboroznak a Balatonnál
2017.08.02, Szerda
Felhőtlenül használhatják anyanyelvüket, erősíthetik magyar identitásukat és mindeközben kikapcsolódhatnak a délvidéki magyarok a Rákóczi Szövetség balatoni táborában. Balatonmáriafürdőre 55 fiatal érkezett a délvidéki szórványtelepülésekről. Szerdán Soltész Miklós államtitkár személyes köszöntötte a táborozókat, akiket métázni is megtanított. A kormány nemrégiben 150 millió forintos támogatást szavazott meg a Rákóczi Szövetségnek magyarországi programjainak megvalósítására.

Egy hagyományos magyar labdajátékkal, a métázással ismerkednek a délvidéki fiatalok Balatonmáriafürdőn. A Rákóczi Szövetség 1 hetes anyanyelvi táborában 55 gyermek vesz részt, közülük sokan még sosem látták a Balatont.

Bakas Donatella, Szenttamás:
Balatonon sajnos még sosem voltam és ez egy annyira felemelő érzés, ugyanis én nagyon szeretek Magyarországon lenni, mert Vajdaságban élek ugye és én igazából amikor Szerbiában vagyok, egyszerűen nem érzem úgy mintha otthon lennék. Mert ha eljövök Magyarországra, akkor itt mindenki magyar, a boltokba magyarul beszélnek a településen, az utcán. S, amikor Magyarországon vagyok, úgy érzem, mintha otthon lennék.

A szórványban élő délvidéki fiatalok számára leírhatatlan érzés, hogy szabadon használhatják anyanyelvüket.

Gusztony András, Temerin:
Ezért is szeretünk Magyarországra járni, mert felemelő érzés, hogy nem is kell semmilyen konfliktusba keveredni, mindent megértünk, mindenhol a boltokban a kiírások, akciók, az áruk minden magyarul vannak feltüntetve, szóval tökéletes.

A Rákóczi Szövetség - sok más programja mellett - idén először szervezte meg az anyanyelvi tábort a szórványban élő délvidéki fiatalok számára.

Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség:
Olyan vidékről jönnek, ahol a magyar nyelv, a magyar intézményrendszer már nagyon visszaszorulóban van és ezeknek a fiataloknak szeretnénk egy olyan egy hetes balatoni üdülést biztosítani, ahol a kikapcsolódás mellett meg tudnak merítkezni a magyar identitásban, a magyar kultúrában és felhőtlenül tudják használni a magyar nyelvüket, azt az anyanyelvet, amit azokon a területeken, ahonnan érkeztek még néhányan beszélik.

Az egy hét során több kormánypárti politikus is ellátogat a táborba. Szerdán Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár métázni tanította a fiatalokat. A politikus szerint a 24. órában kell cselekedni, hiszen a 2010 előtti szociálliberális kormány cserben hagyta a határon túli magyarokat.

Soltész Miklós, államtitkára:
A délvidék magyar fiataloknak a megmaradása azon múlik, hogy azok a gyerekek, akik most itt vannak most közöttünk. Ők magyarul, közösségben megmaradnak -e, magyarul tanulnak -e és használják -e az anyanyelvüket. S, ebben a magyar kormány az elmúlt 6-7 évben hatalmas nagy segítséget adott, akár a gazdasági támogatásokban, akár a közösségeknek a támogatásában, iskolai és nevelési területen. A harmadik pedig az egyházi terület, ami nagyon fontos, templomok, közösségi terek megújításával.

A kormány nemrégiben 150 millió forintos támogatást szavazott meg a Rákóczi Szövetségnek magyarországi programjainak megvalósítására. Az anyanyelvi tábor során a fiatalok felfedezik a Balatont, ellátogatnak Badacsonyba és Keszthelyre is.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: