A megelőzés a legfontosabb
2017.07.28, Péntek
A fej-nyaki tumorok legnagyobb csoportját a szájüregi daganatok képezik, ezek kialakulásában 80-90%-ban a dohányzás játszik lényeges szerepet. A gégerák több mint 80%-ban férfiaknál fordul elő, többségében 55 évesnél idősebb korban kerül diagnosztizálásra. Éppen ezért ingyenes rákszűréssel segítenek a betegség megelőzésében a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

Sorban érkeztek az ingyenes vizsgálatra a Kaposi Mór Oktató Kórházba. A résztvevők a megye minden részéről jöttek. A fej-nyaki daganatok elsősorban a 45-65 év közötti embereket, ezen belül is a férfiakat érinti leginkább. Ezért fontos a rendszeres szűrés.

Gilincsek Lajos, vezető főorvos, Fej- Nyak és Arc - Állcsontsebészeti Osztály, KMOK
Pontosan ez a lényege, hogy időben fény derüljön rá, mert akkor nagy eséllyel és nagy százalékban ez teljesen, kompletten gyógyítható betegségről van szó.

A nyelőcsövet, a garatot, a fület és az orrot is megvizsgálták a szűrésen. A Kaposi Mór Oktató Kórházban évente mintegy 50-100 daganatos betegséget diagnosztizálnak. A fej-nyaki tumorok legnagyobb csoportját ugyanis a szájüregi daganatok képezik, ezek kialakulásában 80-90%-ban a dohányzás lényeges szerepet játszik. Emellett a rendszeres alkoholfogyasztás is közrejátszik a kialakulásában.

Gilincsek Lajos, vezető főorvos, Fej- Nyak és Arc - Állcsontsebészeti Osztály, KMOK
Potenciális rizikófaktor mindkettő, és különösen a családban előforduló daganatos betegségek, tehát az onkogenetika, onkogén kapcsán, genetikai halmozódás is előfordulhat.

A Kaposi Mór Oktató Kórház Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodájának vezetője elmondta: rendszeressé tennék a rákszűrést.

Szörényiné Ványi Gabriella, irodavezető, Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda
Nem csak egy kampányt szeretnénk. A mai szűrési nap annak kapcsán indult el, hogy tegnap volt a fej-nyak tumorok világnapja. Magyarország is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, de a kórházunk nem csak kampányszűrést szeretne, hanem havi rendszerességgel elindítjuk ezt a szűrési lehetőséget.

A fej-nyaki rákellenes kezdeményezéshez egyébként 53 nemzet csatlakozott világszerte. Kaposváron augusztusban és szeptemberben is megismétlik a szűrést.

 

Hozzászólás: