A művészetek nyújtanak segítséget
2017.07.27, Csütörtök
A fonyódligeti Erzsébet-táborban két turnusban összesen 120 értelmi sérült gyereknek biztosítanak egy héten keresztül kikapcsolódást. A fiatalok ezen a héten a kézművességgel ismerkednek, így többek között a batikolással, a bőrművességgel és a kreativitást fejlesztő játékokkal. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület immár 5 éve segít a gyerekeknek abban, hogy az Erzsébet Programban a magyar tengernél töltsenek 1-1 hetet. A táborba Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár is ellátogatott, aki azt mondta: a tábor lehetőséget kínál arra, hogy a sérült gyerekeket később felnőttként jobban elfogadják.

- Így szépen megsimogatjuk, hogy felébredjen, és a Zsófika szépen lassan ébredezik.

Az érintés fontosságát mutatják az értelmi sérült fiataloknak tartott foglalkozáson. A gyerekek most egy hétig a fonyódligeti Erzsébet-táborban kapcsolódhatnak ki.

A 60 gyereknek a bőrművesség és a batikolás mozzanatait is megtanítják az Erzsébet-táborban. A kézműves tevékenység nem áll messze a kicsiktől.

Rikácz Dávid:
Hogy kifestjük a pólót.

Dávid 10 éves, középsúlyosan értelmi sérült kisfiú. Társaival együtt minden nap valami újat tanulhatnak az Erzsébet-táborban. A két turnusban összesen 120 gyerek tölt el 1-1 hetet Fonyódligeten a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülettel. A cél, hogy a tehetséges fiatalok tovább kamatoztassák tudásukat, emellett pedig kikapcsolódjanak.

Asztalos Zsolt, elnök, Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület:
Lényegében mi a fogyatékos embereknek, fogyatékos fiataloknak a művészetek segítségével kívánunk egy önkifejezési lehetőséget biztosítani. Ezért, aki táncban, drámában, színjátszásban, zenében vagy éppen a kézműves technikákban valamilyen tehetség mutatkozik meg, azt az egyesület igyekszik felkarolni, és számára művész tanárok segítségével egy utat mutatni.

Ma hazánkban, mintegy 43 ezer értelmi fogyatékos ember él, közülük 10 ezer gyermek. Az ilyen táborok abban is segítenek, hogy ne csupán az intézmény négy fala között nevelkedjenek, hanem egy inger gazdag környezetben fejlődjenek - hangsúlyozta Czibere Károly. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár maga is ellátogatott a fonyódligeti Erzsébet-táborba.

Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. EMMI:
Az általuk létrehozott, mondjuk egy batikolt pólóval, ők üzennek. Az általuk létrehozott termékek, képzőművészeti termékek, az általuk létrehozott előadások, az nem csak nekik jelent élményt, nem csak az ő számukra fontos, hanem az egész társadalomnak üzennek, hiszen ezek az eszközök ezek hidak. Ezek hidak a többségi társadalom felé.

Az államtitkár példaként említette a Fecske-program keretében nyújtott szolgáltatást, amely a fogyatékossággal élő gyermekek felügyeletének megoldásában segít.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: