Fejlesztéssel a génmegőrzésért
2017.07.26, Szerda
A Széchenyi 2020 Programban, mintegy 446 millió forintból fejlesztik a Duna-Dráva Nemzeti Park barcs - drávaszentesi, nagybajom-homokpusztai és a nagydorogi állattartó telepeit. A fejlesztés során 580 hektár kiterjedésű, legeltetéssel és kaszálással hasznosított rét és legelő fenntartása valósul meg. A barcsi alapkőletételen V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár arról beszelt: a cél az őshonos magyar állatfajok, így például a szürkemarha fenntartása és szaporítása.

Szürkemarha csorda legel a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi körzetében. Az őshonos faj mellett a hidegvérű mén és a rackajuh is megtalálható a mintegy 300 hektáros területen. A Széchenyi 2020 program keretében 446 millió forintból újul meg az állattartó telep.

Závoczky Szabolcs, igazgató, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága:
A programban egy teljesen új karám rendszer, egy téli szállás kerül kialakításra a szürkemarhák részére, egy szociális épület fekete és fehér öltözővel, állategészségügyi szobával és nagyon fontos mezőgazdasági gépbeszerzések történnek.

A nemzeti park homokpusztai és nagydorogi állattartó telepei is megújulnak az elkövetkező 2 évben, ezzel pedig elősegítik a fajfennmaradást. A barcsi alapkőletételen V. Németh László, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a magyar kormány számára különösen fontos, hogy hazánk biológia kincsei fennmaradjanak.

V. Németh László, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, VM:
Maguk az őshonos állataink, legyen az akár az itteni szürkemarha, vagy éppen a magyar kutyafajták és még sorolhatnám tovább, tulajdonképpen az identitásunk részei, a magyarság sajátos karakter elemeihez tartozik, hiszen a magyarsággal együtt fejlődtek ki, tehát nemzeti örökségünk részeként kötelességünk is a megőrzésük.

Ennek érdekében egy új, génmegőrzési stratégiát is kidolgoznak a közeljövőben. Az élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése elnevezésű konstrukció célja, hogy a jövő generációk is megismerhessék ezeket az értékeket.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: