Nem lesz minőségi alma?
2017.07.25, Kedd
A fagy és az aszály is megtizedelte a somogyi almaültetvényeket, ami pedig a fákon maradt, nem olyan jó minőségű. A hibás gyümölcsöket így a termelők csak gyümölcslének tudják eladni 30-40 forintos kilogrammonkénti áron, pedig fogyasztási almaként ennek a négyszeresét is megkapnák érte.

Dani Viktória, egyéni termelő:
A tetején már jól látszik az aszály tünete, hogy kanalasodnak, illetve a fákon lévő almák nagyon apró méretűek a kevés csapadék hatására.

Ha ezek ilyen aprók maradnak, akkor mi lesz a sorsuk?

Ipari almának tudjuk csak eladni és almalé gyártásra megy. Nyilván sokkal kevesebb bevétel realizálható belőle.

Aggódnak az almatermelők. Ezen a kutasi ültetvényen most az aszály jelent gondot, tavasszal pedig a fagy tizedelte meg a gyümölcsöt.

Dani Viktória:
Ez például a gomba és a fagy hatására már étkezési célra nem eladható.

Az aszály és a fagy miatt a gyümölcs egy része csupán exportra lesz alkalmas, gyümölcslének.

Dani Viktória, egyéni termelő:
7 alkalommal volt fagy itt, a mi ültetvényünkben. Ez különböző mértékű volt, a virágzás kezdetétől körülbelül az 1-2 centiméteres gyümölcsméretig volt a fagy. Folyamatosan potyogott le a virág és a termés. Az ültetvényen 40 százalékos kiesés van jelenleg.

Dani Viktória 11 hektáron termel nyolcféle almát, amelyet 20-25 ember szedd le kézi szüreteléssel. Emellett arra is odafigyelnek, hogy környezetkímélő műveléssel termeljék meg a gyümölcsöt. A sok kiadás azonban nem biztos, hogy megtérül - mondja az egyéni termelő.

Dani Viktória, egyéni termelő:
Mivel a tavalyi évben nem volt bevételünk, ezért idén fontos lenne, hogy megfelelő árat adjanak a kereskedők. Az ipari almáért egy 30-40 forint reális lenne, illetve az étkezési almáért fajtától és mérettől függően 100-140 forint per kiló.

A termelők abban bíznak, hogy lesz elég csapadék a nyár hátralévő részében, így az almák minősége valamelyest jobb lesz.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: