Autóval megy nyaralni a magyar
2017.07.17, Hétfő
Egyre többen indulnak útnak autóval a nyáron, családok, baráti társaságok is szívesen választják ezt az utazási formát. Belföldön érezhetően élénk az autósforgalom, de egyre többen mennek külföldre is négy keréken. A turisztikai szakújságíró szerint ennek egyik legfőbb oka, hogy a terrortámadások miatt a magyarok egy rész nem szívesen repül.

- Rengetegen érkeztek ide az Ezüst partra és a környékre. Egyrészt, hogy a programokon részt vegyenek vagy csak élvezzék a napsütést. Kocsival jöttek természetesen. Nem véletlenül hatalmas dugók is vannak már a pályán.

De nemcsak belföldre, hanem külföldre is sokan indulnak autóval. Horvátország és Bulgária mellett már Olaszországba is ily módon jut el a magyarok nagy része. A turisztikai szakújságíró szerint nem kell csodálkozni a növekedésen.

Kiss Róbert Péter, turisztikai szakújságíró:
Nőtt az autós turisták száma és ennek két oka is van. Az egyik, hogy a belföldi és a külföldi idegenforgalmunk szintén növekedett. Másrészről pedig komoly hatása van a légiforgalomra a különböző merényleteknek, a terrorizmusnak is.

Az emberek egy jelentős része ugyanis tart a repüléstől. Ez pedig igencsak átszabta a turisztikai térképet. A korábban kedvelt Észak Afrikai országokban visszaesett a vendégek száma, de a terrortámadások után Brüsszelben és Párizsban is érezhetőn kevesebb a turista.

Kiss Róbert Péter, turisztikai szakújságíró:
A Közép-Kelet Európai területek, célállomások felértékelődtek mostanában. Egyrészt azért mert az ázsiai, amerikai turisták a merényletek, hírek kapcsán, tartanak bizonyos városoktól. Így például Prágába, Budapestre és Bécsbe is ellátogatnak olyanok, akik máskor máshová mentek volna Nyugat Európába.

Ebből pedig Magyarország is profitál - tette hozzá Kiss Róbert Péter. A szakújságíró hozzátette: a benzinár változások is hatnak a hazai turizmusra.

Kiss Róbert Péter, turisztikai szakújságíró:
A magyar általában árérzékeny, persze ezt nem úgy kell érteni, hogyha két forinttal olcsóbb lett az üzemanyag, akkor na most biztosan elmegyünk Horvátországba. De vannak itt azért nagyobb esések, azt is láthatjuk, hogyha megnézzük, hogy mi volt egy-másfél évvel ezelőtt, akkor most viszonylag olcsók ezek az árak és ilyenkor szívesebben kelnek útra az emberek. Ez is az oka annak, hogy még a szokottnál is nagyobb dugók vannak egyes szakaszokon.

Az autóval indulók nagy többsége egyébként megtervezi utazását, előzetesen szállást foglal, Horvátországban épp megfordulni látszik a trend, az apartamanházak mellett ugyanis egyre népszerűbbek a három-négy csillagos szállodák. A kempingezés pedig újra virágkorát éli.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: