Klímát venne? El fog hűlni!
2017.07.13, Csütörtök
A nyári forróság miatt egyre többen szereltetnek be légkondicionálót. Sokan azonban nem tudják, hogy a hirdetések ellenére csak akkor vehetnek a boltban splitklímát, ha előtte egy zöldkártyával rendelkező szakember előzetes hozzájárulást adott nekik. Ezért aztán aki későn rendelte meg, annak a nyári szezonban sokat kell várnia arra, míg élvezheti a klíma nyújtotta előnyöket.

Az érvényben levő szigorú szabályokat mi is csak azután tudtuk meg, miután a harmadik siófoki épületgépészeti termékeket árusító üzletbe betérve azt tapasztaltuk, hogy egyikben sem árulnak klímát. A negyedikben, bár ott mindjárt a bejárat mellett, főhelyen díszelgett egy bemutató példány, megtudtuk azt is, hogy miért van ez így.

Molnár Zsolt üzletvezető, Szatmári Épületgépészeti Áruház:
Ahogy a meleg megérkezett, jóval többen tértek be hozzánk, mint a többi napokon, több klíma megkeresés volt, csak hát a probléma az, hogy jelen pillanatban nem tudjuk értékesíteni magánszemélyeknek a klíma készülékeket. Csak úgy, hogy egy 2015-ben meghatározott rendelet alapján egy tanúsítványt hoznak be hozzánk, amit az Fgáz számmal rendelkező kivitelező kitölt, és ebben benne van a felszerelés helye és a szerelő engedélyszáma. Ezt mi ellenőrizzük, hogy ez az engedélyszám valós, ehhez a személyhez tartozik-e, ezután értékesíthetjük a magánszemélynek a klímakészüléket.

Mindenképpen az inverteres készülékeket ajánlja az üzletvezető az érdeklődőknek, az árak pedig náluk száztízezertől kezdődnek.

Molnár Zsolt üzletvezető, Szatmári Épületgépészeti Áruház:
Hát úgy 110 ezer Ft az alsó kategória, innen megy felfelé, hát most a határ a csillagos ég. És akkor még ehhez a szerelés, a szerelő tudja megmondani, egy 30-40 ezer forint még pluszban. Hát, nyilván a kivitelezéstől is függ, hogy hova kell feltenni a bel-, illetve kültéri készüléket.

Kerestük a hivatalosan szerelést végző szakembereket is, ám ők olyannyira tele voltak megrendelésekkel, hogy egy pillanatra sem értek rá. Megtaláltuk viszont a téma igazi szakértőjét, a Baross Gábor Szakgimnázium és Szakközépiskola épületgépész tanárát, aki adott is klíma vásárlás előtti tanácsokat

Borsos Tamás épület-gépészmérnök, energetikai szaktanácsadó:
A kormányrendelet, ami egyébként előírja a szakemberek bevonását ebbe a történetbe, legalább annyi támpontot ad ebben, hogyha már a megrendelő felveszi a kapcsolatot egy ilyen szakemberrel, akkor lehetőség van őt elhívni és felméretni vele a helyszínt. Ők mindenképpen tudnak jobb támpontot adni arra, hogy hol érdemes elhelyezni a klímát, hol lehet elhelyezni, illetve milyen teljesítményigényre van szükség. Hiszen fölösleges nagyobb klímát venni, mint ami az adott helység hűtésére, vagy akár fűtésére elegendő.

A műszaki ismertetés mellett kitért a választásnál nagyon fontos energia kategóriákra is.

Borsos Tamás épület-gépészmérnök energetikai szaktanácsadó:
Az inverter, az gyakorlatilag arra alkalmas, hogy az energia igény függvényében tudja a fordulatszámot, akár a kompresszor teljesítményét is szabályozni, továbbá az egyéb ventilátor fordulatokat. Ma már nem is így mondanám, elterjedt azonosítási lehetőség vagy választási támpont az, hogy amikor bemegyünk egy áruházba, ránézünk egy mikrohullámú sütőre, vagy egy hűtőszekrényre, akkor van rajtuk egy paletta, amin energetikai kategóriákba sorolás látható. Ugyanezt a klíma készülékeknél is meg lehet találni, tehát érdemes minél energiatakarékosabb készüléket választani, mondjuk ne a G, meg a H kategóriásat, hanem az A kategória irányába célszerű keresgélni.

Aki nem bírja elviselni, az ilyenkor egyébként várható nagy meleget, és légkondit szeretne, annak most legalább három hetet kell várnia, ugyanis minden szerelő csak ilyen határidőre tudja elvállalni az új munkát. Valószínű ezek után, hogy érdemes inkább őszig várni, ugyanis a mérnökök szerint a légkondival való fűtés ma a legolcsóbb Magyarországon.

(Somogy TV, Híradó)

 

Hozzászólás: