A jég elverte a termést
2017.07.13, Csütörtök
Még mindig zajlik a július 10-i vihar okozta károk elhárítása. A szupercella jégesőt is hozott magával, ami Siófok-Kiliti környékén elverte a termést. A viharzóna szétszaggatta a kukorica leveleit, és a földre döntötte a búzát, a repcét és a zabot. Siófok térségében mintegy 50 százalékos terméskieséssel számolnak a gazdák.

- Teljesen, a felső levelektől kezdődően, a maradékot és a legalsó leveleket is teljesen elverte.

Kersák György 70 hektárnyi kukoricájából negyvenet elvert a jég. Nem maradt ép levél a növényen, ami így nem tudja már a tápanyagot hasznosítani, a sérült növényi részek pedig nem lesznek ellenállóak a gombás betegségekkel szemben

Kersák György gazdálkodó, Siófok-Kiliti:
Az én területeimnek közel az 50 százaléka beleesett ebbe a viharzónába, ahol a jégeső elért bennünket. És legalább 50 százalékában biztos, hogy terméskiesés is fog érinteni bennünket.

A zabot is a földre terítette a Siófok térségében tomboló vihar és jégeső.

- Az összes szem, jól látható, hogy alatta, a földön van. Ezt már semmiféle gép fel nem fogja szedni.

A gabona kétharmada a földön van. A kiliti gazda szerint abban a sávban, ahol a viharzóna elvonult, jelentős károk keletkeztek más gazdáknál is.

Kersák György gazdálkodó, Siófok-Kiliti:
A búzának is egy jelentős része pillanatnyilag még kint van a területeken, tehát lábon áll, és nagyon sok helyen már a földön van. Tehát már fel sem fogják tudni szedni a gazdák. Jelentős mértékű a repcének és a zabnak a kintléte, ami a földön található, és amit nem lehet betakarítani.

Tavasszal az aszály jelentett nagy gondot, most pedig már a nagy mennyiségű csapadék okoz problémát a termésminőségben. A Siófok Térségi Gazdakör elnöke szerint sok gazdálkodónak nincs biztosítása.

Kersák György gazdálkodó, Siófok-Kiliti:
Van a kötelező alap, amit biztosításképpen mindenkinek be kell fizetnie, de ott úgy van, hogy az előző évi átlagokat veszik alapul, és ha a 15 százalékot nem éri el a kártétel, akkor nem kapnak kártérítést. Ha egyéni biztosítást tudnak kötni a gazdálkodók, akkor ott mindenképpen a biztosítónak a szakembere ki fog jönni, felméri a keletkezett kármennyiséget, és ez után döntenek a fizetésről, de az én tudomásom szerint nagyon sok gazdálkodó nem kötött biztosítást.

Siófok térségében mintegy 50 százalékos terméskieséssel számolnak a gazdák.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: