Légzuhatag okozta a pusztítást
2017.07.12, Szerda
A hét eleje óta több örvénylő zivatarcella is kialakult Somogy megyében, amely heves leáramlással, úgynevezett légzuhataggal párosul. Ez jellemzően egy-egy keskeny sávban végez nagy pusztítást, útját házakra dőlt fák, leszakadt villanyvezetékek és megrongálódott épületek mutatják. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is várható örvénylő zivatarok kialakulása.

Ilyen örvénylő zivatarcellák alakultak ki az elmúlt napokban a Balatonnál. Horváth Ákos, a Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője azt mondja, hogy nem túl gyakran, de nyaranta előfordulnak a Balatonaligán és a Szabadi-fürdőtelepen hétfőn tapasztalt pusztító viharok.

Horváth Ákos, vezető, OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma:
Ezeknek a zivatarcelláknak az a sajátjuk, hogy nagy távolságokról magukba szippantják a levegőt, viszont egy nagyon kis területen nyomják ki magukból. Ezeket heves leáramlásoknak, légzuhatagoknak nevezzük magyar nyelven, a meteorológiai szakirodalom elég sokat foglalkozik ezzel.

A légzuhatag jellemzője, hogy egy koncentrált helyen, viszonylag keskeny sávban nagyon erős szél fúj. Július 10-én például 157 kilométer/órás sebességű szelet mért a Balatonaligán felállított meteorológiai műszer, ami rekordnak számít. Siófok belvárosában például nem okozott károkat a vihar, a város keleti részében viszont fákat csavart ki és letépte a házak tetejét.

Horváth Ákos, vezető, OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma:
Jellemző, hogy ettől a területtől jobbra, balra 5-10 kilométerre jóformán már alig fújt a szél. A szupercellák nagyon keskenyek, viszont nagyon sokáig fenn tudnak maradni, tehát mintha egy éles késsel, ha végig vágnánk a térképen. Keskeny, pusztító vonalat hagynak maguk után.

Egy nappal később, kedden is kialakultak örvénylő zivatarfelhők, amelyek Dél-Somogyban és Baranyában okoztak heves vihart és felhőszakadást. Az időjárási veszélyhelyzetekkel és az ultra rövidtávú előrejelzéssel foglalkozó siófoki obszervatórium szakembere azt mondja: elvileg szoros kapcsolatnak kell lenni a klímaváltozás és a zivatarok gyakorisága és hevessége között, de a légkör nem egyenletesen változik.

Horváth Ákos, vezető, OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma:
Az, hogy most ilyen az időjárási helyzet, és akár napokon vagy heteken keresztül nagyobb eséllyel jönnek elő ezek a forgó zivatarok, akkor ebből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Azonban, ha ez több éveken vagy évtizedeken át gyakrabban megismétlődik, akkor viszont egyértelműen kapcsolatot lehet találni a klímaváltozás és a zivatarok között.

Az elkövetkező napokban is várhatóak erős széllel érkező zivatarok a Balatonnál. Enyhül a hőség, a hétvégén nappal is hűvösebb lesz a levegő a megszokottnál.

(Somogy TV, Híradó)

 

Hozzászólás: