A somogyi viharsarok
2017.07.12, Szerda
A szelíd dombok ölelésében elhelyezkedő település, Karád lakói az eddig eltelt 1015 esztendőben védve érezhették magukat a szélsőséges természeti hatásoktól. Július 10-én este 8 óra körül azonban történt valami, amire emberemlékezet szerint nem volt példa: egy Horvátország felől érkező szélvihar szupercellája 10 perc alatt, 300-400 méteres sávban lecsapva tízmilliós károkat okozott a faluban. Több mint 100 lakóház tetőszerkezete sérült meg, 250-300 fát is el kellett távolítani, és még egy permetező helikoptert is felborított, és tett ezzel teljesen használhatatlanná a szélvihar.

Sokkoló látványt hagyott maga után a hétfő esti orkán erejű szél Karádon. Az itt élők szerint óriási károkat okozott a vihar mind a termésben, mind pedig a házakban. A legsúlyosabb károkat nemcsak a házak tetőszerkezeteiben okozta az orkán, hanem maradandó nyomokat hagyott az éppen otthon tartózkodók lelkében, ők láthatóan még két nappal később is az átélt borzalmak hatása alatt voltak. Az egymással szomszédos két épület tulajdonosainak azonban legalább volt biztosításuk.

Nagy Ferencné:
Rettenetes érzés volt, egy hatalmas moraj, nem dörgés, nem villámlás, egy nagy moraj és én befutottam, egy másik helyiségbe. És akkor hatalmas zuhanás, és akkor megijedtem nyilván, átmentem még egy másik helyiségbe, mert ugye elölről jött az egész, és mondom, hogy megy a tető!

A legszomorúbb látványt nyújtó, tető nélküli ház tulajdonosa számára a legfájóbb, hogy egy élet munkája veszett oda.

Besenyei Antalné:
Bent voltam a hallban, ott fogtam az ajtót, mert így-így rázta az ajtót, a volt portál ajtót, és én ott voltam belül, ott fogtam. Három perc alatt ég a földel egybe volt, semmit nem láttam, csak a csattogást, a dörgést, a zuhogást, aztán vége volt, elvitt, mindent el. Nem jeleztek semmit, de biztosításom van, hát remélem, hogy nem hagynak cserben.

Az átellenben lakó család házának tetejéből csak a fele hiányzik, de relatív mégis ők vannak nehezebb helyzetben, mert nekik nincs érvényes biztosításuk. A falubeliktől remélnek támogatást, és a világhálón is próbálnak segítséget kérni.

Id.Trapp György:
Megpróbáljuk segítséggel, az önkormányzattól kértünk segítséget, hát majd elbírálják, hogy tudnak adni, vagy mennyit tudnak adni. Föltettünk egy számlaszámot a Facebookra, ha az ország lakosságából esetleg valaki segíteni tud anyagiakban, vagy bármi másban, akkor nagyon szívesen elfogadjuk, és megköszönjük.

A község polgármestere, a történtek óta minden idejét csak a kármentésre és a település rendbetételére fordítja.

Schádl Szilárd polgármester Karád:
Lakóépületben 59 sérült meg, ebből a nagyon komoly az tulajdonképpen 3 ház volt ilyen, illetve 150 melléképület, garázs, amiknek a tetőszerkezetét teljesen megsemmisítette a vihar.

1600-an élünk itt, mindannyian ismerjük egymást, és a bajban meglátszik, hogy milyen erős az összetartás - teszi hozzá a polgármester.

Schádl Szilárd polgármester Karád:
A község azonnal összefogott, és máris ment a fóliázás, hát körülbelül olyan 4-5 házra kellett fólia. Késő estig, éjjel 1 óráig tartott az életveszély elhárítása, a fóliázások, illetve biztonságba helyezni az embereket.

4-5 kivétellel a sérült lakóházak mindegyikének volt biztosítása. Az önkormányzatnak a károsultak megsegítésére célzott pénzeszköz nem áll a rendelkezésére, ezért gyűjtést szerveznek.

Schádl Szilárd polgármester Karád:
Sajnos a melléképületek, amik sérültek, ugye tudjuk, hogy a biztosítóknak is különböző árucikkeik vannak, sokan nem kötöttek a melléképületekre biztosítást. Hát, sajnos feladatfinanszírozásban vagyunk önkormányzatilag, ilyenre plusz pénzünk nincsen, a szociális juttatásokból tudunk esetlegesen elkülöníteni, illetve gyűjtést fogunk szervezni a károsultaknak. Falunapunk lesz két hét múlva, a falunap bevételét teljes mértékben a károsultaknak ajánljuk fel.

Szomorú példák sora igazolja, hogy nem elég bízni az akár több száz éves tapasztaltban, hanem mindenkinek meg kell tenni mindent, amivel megelőzhetjük az egyre kiszámíthatatlanabb természeti erők kártételeit.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: