Elkezdték a kárfelmérést
2017.07.12, Szerda
Két nappal a Balaton délkeleti medencéjét érintő hatalmas vihart követően folyamatosan zajlik a károk helyreállítása. Siófok keleti városrészében reggeltől estig vágják a kidőlt fákat, sok helyen azóta sincs áram. Zajlik a kárfelmérés is, a Groupama biztosító például 8 szakértőt küldött a területre és a telefonos ügyfélszolgálatot is megerősítették.

Vágják a fákat Siófokon, a Baross utcában. Két nappal a hétfői vihar után is jól látható, hogy milyen pusztítást végzett az örvénylő zivatarcella. Több mint 150 km/ órás sebességű szél csapott le Siófok-Fürdőtelepre, tövestül csavarta ki a vihar a fákat, sok helyen leszakadt a villanyvezeték.


- Csuktam össze a kinti napernyőket, és egyszerűen olyan eső és vihar volt, hogy nem hallottam, hogy kidőlt mellettem egy négyméteres fa.

Ebben a luxusapartmanházban is nagy kár keletkezett. Rádőlt a szomszéd hatalmas fenyőfája az apartmanház teraszára.

Göblyös Zoltán:
Ahogy látjátok, megsérült a tetőteraszunk, megsérült elég sok minden. Ami szerencse, hogy ember nem sérült, az anyagi kár az jelentős, viszont nagyon jó kis csapatunk volt, úgyhogy mára elég szépre sikerült a kertet összerakni.

50 órája nincs áram ezen a területen, az E-on szakemberei péntekre ígérték, hogy visszaállítják a szolgáltatást. Itt az utcában több villanyoszlopot is kidöntött a vihar. A kárfelmérés már elindult, nagyjából 5-6 milliót számoltak itt össze, de az elektromos berendezésekben keletkezett kár mértéke csak az áramszolgáltatás visszakapcsolása után derül ki.

Göblyös Zoltán:
Természetesen rendelkezünk biztosítással, úgyhogy a biztosítóval folyamatosan egyeztetünk. Nem tudjuk, hogy mikor fognak ideérni hozzánk, de igyekeznek nyugtatni minket.

Folyamatosan dolgoznak a katasztrófavédelem tűzoltói. Reggeltől estig vágják a fákat, de a munkálatok még napokig eltartanak. Ez a terület tegnap még így nézett ki, most pedig ennyit változott a helyzet.

A Baross utcában lévő Katica kemping területén is óriási a kár, több épület lakhatatlanná vált a kidőlt fák miatt. Ők egy céget bíztak meg a fakivágással és takarítással.

Sallós-Mátyás Gábor, panzióvezető-helyettes:
Van biztosítás, jelenleg 6-8 millió forintos tétellel számolunk, elméletileg a biztosító ezt 100 százalékban fogja fedezni.

A Groupama Biztosítóhoz eddig közel 100 kárbejelentés érkezett Siófokról. Az ország más területeiről 8 kárszakértőt irányítottak át ide, a Balaton-partjára és a telefonos ügyfélszolgálatot is megerősítették.

Szabó Imre főosztályvezető, Groupama Szolgáltatási Centrum:
Javasoljuk ügyfeleinknek, hogy tegyenek meg mindent a további károk enyhítése érdekében, tehát megfelelő fóliával fedjék le az épületeket addig, amíg nem tudják megkezdeni a helyreállítást, illetve, amíg szakértő kollégáink nem érnek oda, hogy a kárfelvételt elvégezzék. Amennyiben sürgős helyreállításra van szükség, akkor készítsenek fényképfelvételt a sérülésekről.

Az elkövetkező napokban egyébként újabb zivatarok várhatók a Balaton környékén, ezért a megsérült épületek fedéséről is gondoskodniuk kell az ingatlantulajdonosoknak.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: