Lehet-e tíz centivel magasabb?
2017.07.11, Kedd
A turizmus és vízminőség szempontjából örvendetes a Balaton vízszintjének megemelése. Ám ezzel párhuzamos égetően szükséges a partvédművek rendbetétele - így vélekednek az alacsonyabban fekvő parti települések polgármesterei. Mint arról korábban beszámoltunk elindult a Balaton vízszintjének 120 centiméterre emelése, a munkára szóló kivitelezői szerződést már aláírta a Sió Zsilip 2016 konzorciummal az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Sió-zsilipnél hétfőn 106 cm-et mutatott a vízmérce. Ez a tavaszi csúcshoz képest 30-40 cm-es apadást jelent. Így augusztus végére 90 centiméteres vízszint várható - mondta el kérdésünkre Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Csonki István Igazgató Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság:
Ideális lesz, 90 cm semmiféle problémát nem jelent, ez egy tökéletes szint. Tehát 90 és 100 cm közötti vízszint az ideális a nyári időszakokra, tehát július, augusztusban, aminél a létesítmények gyakorlatilag ki lettek építve. Tehát gondolok itt a csónakkikötő helyekre, a stégekre, a lejárókra, tehát tökéletes a használathoz, és emellett tökéletes a vízminőség is.

Az elmúlt időszakban már többször is felvetődött a Balaton felső szabályozási szintjének emelése. Ezt az értéket a korábbi 110 helyett 120 centiméterben állapították meg, és már az előkészületek is elkezdődtek. Ennek egyik oka, hogy 2000 és 2017 között már 7-szer fordult negatívba a tó vízmérlege. 2012-ben több száz métert kellett gyalogolni a déli parton, hogy vizet lásson az ember.

Csonki István Igazgató Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság:
Természetes vízpótlásra nincs lehetőség, mert hiszen olyan őrületes vízmennyiségről beszélnénk itt, ami nem tenné gazdaságossá, és ökológiailag is kockázatos lenne. Emiatt merült fel az, hogy a tóban tározzuk a vizet. Ez a 10 cm-es többlet víz ez azt jelentené, hogy a tavaszi időszakban magasabban tartanánk, tehát az engedélyezett 110 cm-el szemben 120 cm lenne a maximális vízállás, és hát, ha ebből kiszámoljuk, akkor ugyanúgy 80-90 cm-re mennénk le augusztus-szeptember végére. Ez a 10 cm-es emelés egy tavaszi időszakot jelentene, és az ehhez kapcsolódó műszaki beruházások megalapozását szolgálja ez a kormányhatározat, mind rövid, mind hosszú távú.

Ennek értelmében modernizálják a Sió zsilipet, a hajó zsilipet és a kiliti duzzasztóművet is. Csonki István azt mondja: nincs mitől tartaniuk az alacsonyan fekvő önkormányzatoknak sem, hiszen a parti védművek fejlesztésére is lesz forrás.

Csonki István Igazgató Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság:
Erre van a kormányhatározatban 41 és fél milliárd Ft elkülönítve, aminek most pillanatnyilag a megalapozása folyik, illetve egy olyan hatásvizsgálat készül, ha 120 cm-re megemeljük a vízszintet tartósan, milyen beavatkozásokra van szükség a vízgyűjtő területeken. Jól látjuk már azt, hogy 15 településen, ahol mély fekvésű területek vannak, ott be kell avatkoznunk. És hát nemcsak a mély fekvésű területek feltöltése, sétányok kialakításáról van itt szó, hanem vannak itt déli-parti vízfolyások is, amik a déli parthoz Somogyországból hozzák ide a vizeket, aminek a töltéseit, depóniáit, valamint a tárolás lehetőségét is biztosítani kell. Hát ennek pillanatnyilag folyik a hatásvizsgálata, várhatóan ez 2018 tavaszára fog elkészülni.

Stábunk is sokszor tudósított már a vízben álló balatonfenyvesi partról és part menti nyaralókról. Lombár Gábor polgármester azt mondja: a vízszint emelést támogatja, ám ezzel párhuzamosan a parti védműveket is rendbe kell tenni, méghozzá állami forrásból.

Lombár Gábor polgármester Balatonfenyves:
Nem a magas víztartással vagyok szkeptikus, és emelem fel a hangomat, mert ugye azt szokták mondani, hogy kétszer beszélek a Balatonról: ha magas a víz, vagy ha alacsony, a köztes helyzetben általában nem. Nem ezért, hanem azért, hogy azokat a dolgokat, teendőket, amiket ilyenkor szükséges megtenni, azokat igenis meg kell tenni, és azokhoz igenis pénzeket kell rendelni. Tehát, ha ezek a technikai feltételek, és ezeknek a fedezete rendelkezésre áll: természetesen hadd szóljon, menjen, mert nekem is az az érdekem, hogy jó sok víz legyen, hogy ne legyen algavirágzás, és ne legyen hínár, hogy igazándiból élvezni tudják a hozzánk jövők, no meg mi is a Balatont.

A szakemberek olyan megoldáson dolgoznak, amely a parti településeket, a turizmust és a Balaton ökológiáját egyaránt szolgálja.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: