Bikini vonal – őrizendő értékek
2017.07.06, Csütörtök
Bikini vonal címmel nyílt kiállítás a Balatonfenyvesi Községháza nagytermében. A Kapos Art Egyesület a tárlat anyagát a községhez és a Balatonhoz kötődő alkotók munkáiból válogatta össze, felvonultatva a különleges műfajok és technikák számos változatát. A kiállítást az érdeklődők ingyen látogathatják augusztus másodikáig.

Balatonfenyvesen minden hónapban rendeznek kiállításokat, a meghívottak egy nagyon jól behatárolható körből kerülnek ki - mondta a polgármester.

Lombár Gábor polgármester:
Balatonfenyvesnek négy város igazán fontos, és a létezéseit is ennek köszönheti. Nyilván ugye a főváros, Kaposvár, Pécs és Nagykanizsa. Innen van a polgáraink nagy része, hisz olyan összetételű a település, hogy 2300 állandó lakossal és 8000 üdülőtulajdonossal rendelkezünk. Harmadik alkalommal lesz, hogy elmegyünk ezekbe a városokba lakossági fórumot tartani, én ott mindig meghívom a városok lakóit, illetve azoknak vezetőit, hogy jöjjenek el, és mutatkozzanak be Balatonfenyvesen.

A mostani meghívott Kaposvár képviseletében tárlatot rendező Kapos Art csoport fenyvesi kötődései is szóba kerültek, mert mint kiderült, a községben folyamatosan kutatják azokat a művészeket, akik itt alkottak.

Lombár Gábor polgármester:
Fotóművészeknek, festőknek, Ruisz Györgynek és a többi, és a többi, voltak itt már kiállításai, és a falakon látható művek közül többeknek, a Szlaukónak, a Klencsárnak, a Vörös Andrásnak itt van nyaralója, illetve itt vannak a gyökerei. Amint hát fájó szívvel, de ugye már nincs köztünk fenyvesi Tóth Árpád, aki az egyik legnagyobbja volt a Mail-Art-nak, és annak az irányzatnak.

A község legismertebb alkotója fenyvesi Tóth Árpád, már nagyon korán bekapcsolódott a 60-70-es évek mára újra népszerűvé vált Mail-Art nevű mozgalmába, melyről a művész felesége beszélt.

fenyvesi Tóth Árpádné:
A Bálint, aki megnyitotta a kiállítást, már akkor barátja volt a férjemnek, és hát ők küldték a világ minden részébe ezeket a leveleket. Ők is kaptak, valamit változtattak rajta, vagy egy-egy pecséttel vagy valamilyen manuális rajzzal, és visszaküldték. Ez így keringett a világban, egymásnak küldözgették, ez volt a Mail-Art. Tulajdonképpen kívül változtatták meg, és ez abszolút legális művészet lett akkor, mert hát ugye, a posta elvitte, amit ráírtak.

A kiállítást megnyitó Szombathy Bálint és a többi alkotó fenyvesi kapcsolatairól a könyvtár vezetője mesélt.

Krizsai Mónika könyvtárvezető:
Tehát itt hangzott el Szombathy Bálintnak a neve, és szintén elhangzott már, hogy kötődései vannak Fenyveshez, fenyvesi Tóth Árpádhoz. A képeknek a nagy részét olyan alkotók készítették akik Fenyveshez, illetve a Balatonhoz kötődnek, tehát Lengyel Zsüliett, fenyvesi Tóth Árpád, Vörös András, Szövényi Barnabás, aki a Kapos Art ifjúsági tagozatához tartozik, akiknek szintén szeretnénk egy kiállítást, tehát a fiatalokat megmutatni.

Egészen biztos, hogy a változatos kiállítások sorának megrendezésével helyes úton járnak a fenyvesiek, hiszen már máshol is bebizonyosodott, hogy vigyázni, óvni, és nem utolsó sorban büszkén hirdetni kell a helyi értékeket.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: