Csukás Színház minden korosztálynak
2017.07.04, Kedd
Idén már ötödik éve várja a gyerekeket és felnőtteket Balatonszárszón a Csukás Színház. A szárszói kertmoziból átalakított, a Balatonon egyedülálló fedett nyári színházban nappal a gyerekeknek, este a felnőtteknek rendeznek előadásokat. Illetve, mint a színház névadójával, Csukás Istvánnal folytatott beszélgetésből kiderül, a két generáció gyakran együtt látogatja a produkciókat, erősítve azt az imázst, hogy Szárszó „a családosok paradicsoma”.

A színház előtt leghíresebb mesefigurájával, Süsüvel a háta mögött idézte fel Csukás István a 20 éve üresen álló épület átalakulásának a történetét.

Csukás István:
Jött az új polgármester Dorogi Sándor, a homlokára csapott, ne bontsuk le, meszeljük ki, és csináljunk belőle színházat. Amilyen egyszerű az ötlet, olyan nagyszerű. Egyébként mellesleg jegyzem meg, állítólag olcsóbb volt a rendbehozatal, mint a lebontás.

És azt is hozzátette a polgármester, hogy Csukás Istvánról neveznék el. Mire az író rávágta: „Hát, még élek!" „Az a jó!" - jött a válasz.

Csukás István:
Ha valamit ér a nevem, ha van valami csalogató, vagy reklám értéke, akkor ezt nyugodt szívvel fel lehet használni arra, hogy a gyerekeket becsalogassa a színházba, becsalogassa a színdarabokra, gyerekszíndarabokra, becsalogassa a színészek világába. A színház mindenkié, ugye hát ez világos, és ez azt jelenti,hogy nappal a gyerekeké, és éjszaka, vagy este pedig a felnőtteké, ez azért nagyon jó, mert ahogy én láttam, vagy tapasztaltam, a közönség keveredik, egy korai esti előadásra eljönnek vígan a gyerekek, egy délelőtti előadásra, pedig ha megszámolom a fele közönség felnőtt.

Csukás István a Nyár a szigeten, a Keménykalap és krumpliorr és a Nagy HO-HO Horgász című darabjaiban nagyon szépen megidézi a gondtalan, vidám nyarak hangulatát, ahol a felnőtteknek még volt idejük gyereknek lenni, és a gyerekek még velük együtt játszva nőttek fel. Ezt a hangulatot idézi az idei új előadás is, egy ősbemutató.

Csukás István:
A darabnak egy kicsit hosszú címe van, de nem baj, ha a felét is megjegyzik a gyerekek Kutyánszki Kázmér, avagy a versíró kutya kalandjai. Nem akarom elmondani a darabot, de a felnőtteknek is érdekes lesz, a jó gyerek darab, meg a jó gyerek mozi, gyerek mű, az a felnőtteknek is szól egy kicsit, hogy állatszereplők szerepelnek, mert a mesékben általában azt szeretik. Én is szeretem.

Büszkén sorolja a keletkezés történetét, és a közreműködő szerzőtársak érdemeit a darab sikeres létrejöttében

Csukás István:
Nagyon boldog vagyok, erre minden alkalom összejött itt él a szerző, a szerzőről el van nevezve a színház a Gergely Robi pedig régi barátunk is, meg régi szereplője a színháznak. Zenés darab lesz mert általában gyerek daraboknál az a jó, ha zene is ,dalok is vannak bennne. Nagyon jó zenét készített, vagy szerzett rá Berkes Gábor nevű zeneszerző barátunk, akinek a neve úgy ismerős, mert újra szerepelnek a nyilvánosság előtt, tehát ősbemutató lesz, és erre még a szerző, és a színház is büszke.

Az idén már 81 éves Csukás István kedvesen csüngő bajusza alatt titkos mosollyal árulja el a színháza igazi célját:

Csukás István:
Hogy, mint gyerekszínház híresült el talán a nevem miatt van, de ebben sincs semmi baj, mert ha akarom, ez egy nagyon szép lépcsőfok, tehát először csalogassuk a be a gyerekeket a színházba, és mire felnőnek addigra megszeretik a színházat, és újra el fognak jönni. Ezt a szép programot is csináljuk.

A Kutyánszky Kázmér, avagy a versírók kutyakalandja című musicalt a Gergely Theáter előadásában július 29-én szombaton 11, és 14 órakor nézhetik meg a látogatók. Az idén júliusban fellép még Horgas Eszter és Falusi Mariann, augusztusban nosztalgiázhatnak a 100 Folk Celsiusra, sőt, még a Dumaszínház is bemutat 10 gyermekelőadást, Mekk Elek az ezermester, Hetedhét varázslat és Pumukli címmel. De találkozhatnak Csukás Istvánnal is, hiszen fél életét, mint mondta: egész szívvel Szárszón tölti!

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: