Magyarságról határon innen és túl
2017.07.03, Hétfő
A magyar nemzetet érintő legaktuálisabb kérdésekről, így a jövő évi országgyűlési választások tétjéről is értekeztek a résztvevők a Magyar Népfőiskolai Collegium konferenciahetén, Balatonlellén. Az eseményre a határon túlról, így Székelyföldről, Felvidékről, a Vajdaságból és Csángóföldről is érkeztek magyarok.

Magyar problémákra, magyar gyógyír kell, - idézte fel a mindig időtálló gondolatot Nagy Lenke a Magyar Népfőiskolai Collegium balatonlellei előadásán. A teológus, újságíró hangsúlyozta: a közelgő voksolás a határainkon túl élő honfitársaink számára is rendkívül fontos.

Nagy Lenke, teológus, újságíró:
Csak összefogva, csak erős akarattal együtt tudunk nyerni újra. Az a fontos, hogy az a keresztyén konzervatív nemzeti kormány Orbán Viktor vezetésével amely ma is hatalmon van jövőre újra választást nyerjen hogy ne az Európai Unió akarata ne Soros György akarata teljesedjen be rajtunk.

Hanem magunk dönthessünk hazánk jövőjéről - tette hozzá. A Magyar Népfőiskolai Collegium 1992. óta működik, s zászlójára tűzte a magyarság összetartását. Éppen ezért sokszor „terepen" segítenek, így kerültek Csángóföldre, ahol már nyolcadik éve támogatják az ott élő magyarokat anyanyelvük gyakorlásában. Hiszen habár 250 ezren értik a magyar nyelvet, csak 120 ezren beszélik kiválóan.

Dr. Kis Boáz, ügyvezető elnök, Magyar Népfőiskolai Collegium:
Mi azt csináljuk, hogy egy magyartanárral kimegyünk és billingish, kétnyelvű könyvvel kisegíti őket, hogyan tanulhatnak meg. Ugye az egyik oldalon a könyvben ott van románul, a másikon meg magyarul. Tehát így autodidakta módon is tanulhatnak magyarul.

Nemcsak a nyelvi problémák leküzdésében, hanem a minőségi élet megteremtésében is segítik a hátáron túli magyarokat. Korábban többször felkeresték a helyieket, akiknek higiéniai, egészségügyi és egyéb szakmai tanácsokat adtak.

Dr. Kis Boáz, ügyvezető elnök, Magyar Népfőiskolai Collegium:
Mivel a férfi lakosság elmegy otthonról, Csángóföldről. Nyugat Európában vagy Dél-Afrikában is vannak már, mert kiszorították őket Nyugat Európából. Elmegy a férj jól fizető munkára a pénzt hazaküldik a feleségüknek és a család megtermeli magának az ellátásra valót Ezért nagyon jól jött hogy az időseknek meg az asszonyoknak adtunk tanácsot a mezőgazdaságról.

A forrófalviak is sokat köszönhetnek a Népfőiskolai Collegiumnak, mondta el Antal-Vajda János.

Antal-Vajda János, Forrófalva Kulturális Egyesület:
Azt, hogy magyarok nem csak ott vannak ott vannak Csángóföldön, hanem minden országban vannak egy a gyökerünk és ha összetartunk nagyobb a hatalom és nagyobb a siker.

A Magyar Népfőiskolai Collegium egy hetes programján a résztvevők többsége határainkon túl élő magyar, így Székelyföldről, Vajdaságból, Felvidékről és Csángóföldről is érkeztek érdeklődők.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: