Életet ment az új eszköz
2017.06.30, Péntek
Egy 65 és egy 71 éves nő holttestét találták meg a balatonfenyvesi strand közelében. A két idős asszony információink szerint Pécsről érkezett a magyar tengerhez kikapcsolódni. Szerencsésebb volt az az 50 év körüli német nő, akit Balatonmáriafürdőn mentettek ki a vízből. Elkerülhetőek lennének az ilyen esetek azzal az eszközzel, amelyet ma mutatott be a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Bagyó Sándor elnök az eseményen úgy fogalmazott: a Restube olyan segítséget jelent a fürdőzők számára, amellyel a vízfelszínen maradhatnak a bajbajutottak a vízimentők megérkezéséig.

Ezen a részen, nem messze a balatonfenyvesi strandtól találták meg annak a két idős asszonynak a holttestét, akik feltehetően strandolni érkeztek a Balatonhoz. Információink szerint Pécsről jött a két nő, s mivel bűncselekményre utaló nyom nincsen a halálukkal kapcsolatban, a rendőrség a nyomozást közigazgatási hatósági eljárás keretében folytatja le.

Fülöp Ferenc:
Ez itt stégen történt, ott ahol látjuk azt a kannát, attól egy olyan 10 méterre.

Fülöp Ferenc azt a helyet mutatja, ahol tegnap egy 50 év körüli német nőt mentettek ki a vízből. Információink szerint a hölgy a balatonmáriai stranddal szomszédos mozgáskorlátozottak üdülőjéből szökött meg. Fülöp Ferenc is gondolkodás nélkül ment be a vízbe, hogy segítsen.

Fülöp Ferenc:
Jön a vízimentő hölgy, és akkor mondja, hogy gyorsan vegyük le a vízimentőt, mert egy ember fuldokol a vízben. Levettük, közben a Barbi bement menteni, odaért, akkor már úgy nézett, ki, hogy holtesthez. Gyorsan levettem a vízibiciklit, mondom, bemegyek utána és segítek neki.

A szakemberek és a vízibicikli-kölcsönző tulajdonosa 1 órán át küzdöttek a nő életéért, sikerrel.

Bagyó Sándor, elnök, Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata:
Itt gyakorlatilag ezt kell meghúzni és van egy opciója is.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata az elmúlt időszakban tesztelt egy Magyarországon eddig még nem ismert eszközt, az úgynevezett Restube-ot, amely forradalmasíthatja a vízben tartózkodók biztonságát azzal, hogy növeli az esélyét arra, hogy a mentőcsoportok megékezéséig életben maradjon a bajbajutott. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek: az eszköz nem helyettesíti a mentőmellényt.

Bagyó Sándor, elnök, Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata:
Ez kimondottan egy olyan helyzetben próbál segíteni, ez az eszköz, ami arról szól, hogy közreműködésre képes vagyok, tehát még magamnál vagyok. El tudom dönteni, hogy bizony elfáradtam, begörcsöltem, nem érzem jól magam, nincsen a közelben senki, aki segítsen.

A Magyarországon most forgalomba kerülő RESTUBE egy olyan eszköz, mely alig nagyobb egy pénztárcánál, de a benne levő patronnak köszönhetően pillanatok alatt felfújódik és akkora felhajtóerővel szolgál, amely a fáradt, vagy begörcsölt lábú úszónak segít a víz felszínén maradni. Ezzel az eszközzel nagyobb esélye lett volna a túlélésre annak a férfinak is, aki tegnap elsodródott a vízibiciklijétől és belefulladt a Balatonba.

Tarr Mihály, szóvivő, Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata:
Annyit tudunk, hogy Balatonalmádiban egy holtestet sodort a partra a víz. Oda az Országos Mentőszolgálatot riasztották. Annyi információnk van, hogy már nem volt értelme az újraélesztésnek, mert nem egy most vízbe esett emberről volt szó, hanem valószínűleg egy korábban vízbe esett emberről.

Az új eszközt, amely megkönnyíti a partra jutást, vagy akár segít a szakemberek kiérkezéséig, egyre több kisebb sportboltban is lehet kapni, de az interneten is megrendelhető. A tervek szerint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatánál is be lehet majd szerezni.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: