Mi lesz a somogyi málnával?
2017.06.27, Kedd
Végleg eltűnhet a somogyi málna a piacokról. Az őstermelők többsége már kiöregedő félben van, a fiatalabbak pedig egyáltalán nem szeretnének a gyümölcs termesztésével foglalkozni. Az ültetvények gondozása ugyanis rendkívül munkaigényes, az eladási ár pedig alig éri el az 1000 forintot kilónként. Ráadásul a szélsőséges időjárásnak is ki vannak szolgáltatva a termelők.

Harsányiné Somogyvári Mária, őstermelő:
Óvatosan kell szedni, nem lehet megnyomni, mert az esőtől most elég vizes is.

Már javában zajlik Somogyjádon a málnaszüret. Marika néni azt mondja: a vihar bizony nem kímélte az ültetvényt, így idén kevesebb málnát tudnak majd eladni. S az amúgy is sok munkával járó termesztés így még kevésbé lesz jövedelmező.

Harsányiné Somogyvári Mária, őstermelő:
Először is kapálni kell, hogy tiszta legyen a terület, kötözni, permetezni aztán jön a szedés, ami a hosszú munka.

A 400 négyszögöl területnyi málnás sorsa kérdéses, hiszen mint a házaspártól megtudtuk: egyre kevesebb fiatal adja fejét az apró gyümölcs termesztésére.

Harsányiné Somogyvári Mária, őstermelő:
Mi nem foglalkozunk ilyesmivel, mert csak annyit szedünk, amennyit a piacra viszünk és eltudunk adni, vagy saját termékben feldolgozunk. De nagyon nehéz itt munkaerőt találni, nem akar senki dolgozni, az az igazság.

1000 forint - ennyiért tudják eladni a mézédes málnát a somogyjádi termesztők. A fonyódi piacon tudják a legjobban értékesíteni. Vevő akad bőven a közkedvelt gyümölcsre, csak éppen lassan nem lesz, aki majd gondozza a növényt.

Harsányiné Somogyvári Mária, őstermelő:
Nekünk még igen, nyugdíjkiegészítés, de nem tudom, hogy akik nagyban csinálják azoknak megéri-e. A munkaerő drága most már, nem is lehet kapni, akinek sok van, nem is tudom, hogyan tudja eladni, milyen az értékesítés.

A probléma már évekkel ezelőtt érezhető volt hazánkban, s évről-évre csökken azok száma, akik a málnatermesztést művelnék. 1800-2000 forintért érné meg adni a finom magyar málnát ahhoz, hogy megtérüljön, sőt kevés haszon is legyen a gyümölcsön. Sajnos Magyarországon a sok kézi munka miatt nagyon magas az előállítási költség, Lengyelországban például már gépesítették a szedést. Így a magyar málna egyre kevésbé versenyképes, és ma már a termesztése egyáltalán nem gazdaságos.

(Somogy TV, Híradó)

 

Hozzászólás: