A bulik árnyoldalai
2017.06.26, Hétfő
A fesztiválszezon közeledtével óvatosságra intik a fiatalokat a szakemberek. Alkoholt és kétes eredetű szereket sem javasolt elfogadni másoktól ilyen helyeken. A szervezők is próbálják kiszűrni azokat, akik ilyen jellegű szereket árulnak vagy éppen fogyasztanak. Siófokon például kamerarendszer és biztonsági szolgálat is figyeli a résztvevőket.

Lezárultak az érettségi vizsgák, vége az iskolának és itt a nyár. A Balatonnál buli buli hátán várja a fiatalokat, akik hajlamosak akár kíváncsiságból is kipróbálni a drogokat, vagy éppen túlzottan sok alkoholt fogyasztani. A szórakozóhelyeken olykor komoly veszélynek vannak kitéve.

dr. Zacher Gábor, toxikológus, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ:
Fesztivál az alapvetően sokkal biztonságosabb, mint egy átlag szórakozóhely, hiszen tele van biztonsági őrrel, tele van elsősegélynyújtóval, ami azt jelenti, hogy ha valaki felborul, akkor összeszedik, elviszik, segítenek neki. Amíg mondjuk valaki egy szórakozóhelyen kiterül, akkor bizony jó esély van arra, hogy eltávolítják és kint fekszik az utcán.

A 14 és 35 év közötti korosztály az, akit leginkább érint a kérdés - tudtuk meg dr. Zacher Gábortól. A szakember azt mondja: a drogok közül az ecstasy az, ami a legelterjedtebb, s hazánkban is hozzá lehet jutni.

dr. Zacher Gábor, toxikológus, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ:
Méghozzá olyan ecstasy, amelyik mondjuk hatóanyag szempontjából magasabb, mint az eddig megszokott, és megjelent ez a fekete kristály nevű történet, ami ugyanolyan ecstasy csak kicsit egzotikus, hiszen feketére van színezve, és a színező anyag, az egy semleges ételfesték, de ez az ami előretörést mutat Európában.

A Balaton-parti szórakozóhelyek és a fesztiválok zsúfolásig megtelnek fiatalokkal. A szervezőket így nagy feladat elé állítja a nyár. Siófokon a Petőfi sétányon is fokozottan ügyelnek arra, hogy kiszűrjék drogosokat, a kábítószer-terjesztőket.

Schőn Péter, biztonsági vezető, Balaton-parti Kft.:
A sétány területét és a rendezvényterületet több belépési szűrőponton lehet megközelíteni. Itt vagyonőrök és biztonsági őrök végeznek ruházati és csomag átvizsgálást, melynek során előkerülhetnek anyagok, amely értelemszerűen hatósági eljárást von maga után.

A sétány területén belül pedig 24 órás központi ügyelet figyeli kamerarendszeren keresztül az eseményeket, de a nagy strandon is járőrök és biztonságiak felügyelnek a rendre.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: