Mentesítést kért a vízkészletjárulék fizetése alól az agrárkamara
2017.06.25, Vasárnap
A biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében kér segítséget az öntözéshez az agrárkamara a kormánytól. Azt szeretnék, ha Pintér Sándor belügyminiszter elfogadná javaslatukat és június 1-jétől visszavonásig, vízhiányos időszakot rendelne el, így az adott, forró időtartamban mentesülnének a gazdálkodók a vízkészletjárulék fizetése alól az öntözéshez, halgazdálkodáshoz és rizstermeléshez használt víz után. Az elmúlt hetek, illetve hónapok csapadékhiánya miatt már most 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermés prognosztizálható erre az évre.

Emlékeztetnek, hogy 2016-tól az uniós Víz Keretirányelv előírásai miatt egy kormányhatározat megszüntette ezt a mentességet, és ezekre a területekre is bevezették a felhasznált vízmennyiséggel arányos díjakat. Jelenleg öntözésnél évi 50 ezer köbméter, halgazdálkodásnál és rizstermelésnél évi 150 ezer köbméter a vízkészlet-járulék mentesen felhasználható vízmennyiség felső határa.

A meteorológiai előrejelzések alapján hosszabb távon is száraz, meleg, csapadékmentes időszak várható, amely tovább fokozza az aszálykárokat, valamint a szabadtéri tűzeseteket kockázatát - hívja fel a figyelmet a kamara közleménye. A napokig tartó hőség pedig megnöveli a károkozó erős szelek, jégesők kockázatát, amelyek újabb veszteségeket okoznak a gazdálkodók számára.

 

Hozzászólás: