Sztárbringások a Balaton fővárosában
2017.06.22, Csütörtök
Idén is megrendezik a Tour de Hongrie-t, a legnagyobb magyar kerékpáros versenyt, amelynek Siófok ismét fontos állomása lesz. Június 27-én startol Szombathelyről és az ország legszebb részein kanyarog végig a mezőny. Június 28-án Keszthely-Zalaegerszeg, június 29-én pedig Velence-Siófok szakaszon tekernek a versenyzők. A tervek szerint a 6 versenynap alatt 750 kilométer teljesítése vár rájuk, és július 2-án érkeznek Budapestre. Az idei év újdonsága, hogy a városokon belül körpályán is tekernek a bringások, Siófokon a Petőfi és a Beszédes sétányon láthatja őket a közönség.

Csütörtökön 16 órától már programok várják az érdeklődőket Siófokon. Tavaly a Fő téren volt, idén viszont a parton lesz a Tour de Hongrie versenyközpontja. Budapest irányából érkezik a mezőny a városba a Wesselényi és a Tanácsház utcára, majd a Sió utcán a Balaton-part felé veszik az irányt. 18 óra körül várható, hogy megérkeznek, és a Petőfi sétányon, a Beszédes sétányon, valamint a Szent László utcán tesznek meg több kört, hogy minél többen láthassák a neves versenyzőket.

Eisenkrammer Károly főszervező, Tour de Hongrie:
Ebben az évben igyekeztünk, ahol csak lehet és megvalósítható, a városi befutókat egy körpályára vinni, hogy a nézők számára sokkal érdekesebb, látványosabb versenyt mutassunk, mintha csak elsuhanna egyszer a mezőny. Így lesz ez Siófokon is, ahol a Petőfi sétányon felállított célvonalon a mezőny úgy fog áthaladni, hogy előtte négy kört tesz meg Siófok Balaton-parti urcáin. tehát nagyon látványos befutóra számíthat minden siófoki lakos és ide érkező vendég.

A körversennyel kapcsolatos mai budapesti sajtótájékoztatón Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, ahol kerékpárkultúra van, ott lennie kell kerékpársportnak is, és fontos, hogy legyenek itthon komoly, nemzetközi szintű versenyek. Eisenkrammen Károly főszervező kiemelte: a fokozott érdeklődés miatt idén pályázatot írtak ki a hazai települések számára, hogy mely városok legyenek a rajt-, illetve célállomások.

Eisenkrammer Károly főszervező, Tour de Hongrie:
Most már elmondhatjuk, hogy verseny van azért, hogy mely városba jut el a Tour de Hongrie akár rajt, akár befutó helyszínként. Talán a befutó helyszínek még értékesebbek, hiszen ott zajlik a körpályás befutó, ott van a díjkiosztó. Tavaly az élő adás volt áttörés, ami még ezt picit fokozta, idén légi felvételek is készülnek a versenyről.

A rendezvény színvonalát mutatja, hogy 30 országból érkeznek versenyzők. A későbbi cél az, hogy 2018-ban az Eurosport közvetítésében kiváló aszfaltminőségen, gyönyörű tájakon zajló viadalt láthassanak a tévénézők

Eisenkrammer Károly főszervező, Tour de Hongrie:
140 jármű megy a karavánban, ötven motor, a többi 90 pedig olyan gépjármű, ami a csapatokat kíséri, csapatkísérő autó, akik velük érkeznek, vagy szervező, felvezető autó, rendőrautók például, a záró kocsi. Négy mentőautó kíséri a versenyt.

A Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg először. Siófokon gyakran megfordul a körverseny mezőnye, először 1962-ben volt rajthelyszín, majd 1964-ben, 1993-ban, 1997-ben, 1998-ban, 2003-ban és 2016-ban is Tour-állomás volt a Balaton parti város.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: