Sok üzlet be fog zárni
2017.06.15, Csütörtök
A jövedelmek fehérítéséről és a bérek emeléséről is szó esett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének ülésén, melyet a balatoni szezonkezdethez igazodva a balatonszemesi Kistücsök étteremben tartott a szervezet irányító testülete. A tanácskozáson elhangzott: a legfontosabb feladat továbbra is az ágazati bérek rendezése. A munkaerőhiány miatt vannak olyan szezonális üzletek, amelyek nem találtak megfelelő számú személyzetet, így ki se nyitottak.

Balatonszemesen, a Legjobb vidéki étterem címmel díjazott Kistücsökben egész évben van forgalom. Csapody Balázs, a vendéglátóhely tulajdonosa, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tagja azt mondja: náluk folyamatos a jelentkezés, ezért képzett, minőségi szakemberből nincs hiány, de a balatoni régióban óriási problémát jelent a munkaerőhiány.

Csapody Balázs tulajdonos, Kistücsök étterem, Balatonszemes:
Nyilván egy budapesti üzletnek, vagy egy olyan régiónak, ahol egész éves turizmus van, ott ez nem ennyire erősen jelentkezik a probléma. A Balatonnál most ezt látni kell, hogy vannak olyan időszakok, vannak olyan üzletek, akik nem tudnak kinyitni azért, mert nem tudnak megfelelő számú személyzetet felvenni.

Szakemberek szerint az utolsó órában vagyunk, és hiába indulnak be az uniós fejlesztések, ha nem lesz bérnövekedés és változás, akkor nem lesz, aki üzemeltesse az uniós pénzekből megvalósított helyeket. A Balatonnál még mindig probléma a szezonalitás, és túl sok működési engedélyt adnak ki.

Csapody Balázs tulajdonos, Kistücsök étterem, Balatonszemes:
Ezek a régi, egynyaras vállalkozóknak nevezett vállalkozók, szerintem ki fognak kopni és nagyon sok üzlet be fog zárni. Tehát nekem az a jóslatom, hogy az üzletek egyharmada öt éven belül biztosan meg fog szűnni a Balaton mellett.

A szövetség megfogalmazta: olyan adókörnyezet szükséges, amely nem rontja a törvényes keretek között működő vállalkozások helyzetét és versenyképességét. A vendéglátóiparban meglévő áfa-csökkentés ugyan elősegíti a bérnövekedést, de az is fontos, hogy a legális jövedelmek emelkedjenek. Csapody Balázs szerint egyre több szakember tér vissza külföldről.

Csapody Balázs tulajdonos, Kistücsök étterem, Balatonszemes
Szeretnének megint itthon lenni. Lehet, hogy nagyon sokan kifizették már a lakáshitelüket abból a pénzből, amit külföldön megkerestek, lehet, hogy más életkörülményeket szeretnének biztosítani a családjuknak, saját maguknak, és nagyon sokan szeretnének maradni. Ehhez nyilván az kell, hogy a bérek, és megint csak azt mondom, hogy a legális bérek is egyre magasabb szinten legyenek, mert akkor már érdemes itthon maradni.

A szövetség szerint fontos az oktatás megújítása is, hogy azok a szakemberek, akik végeznek, jó tudással rendelkezzenek, és azonnal hadra foghatók legyenek.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: