Veszélyben a város rendezvényei
2017.06.14, Szerda
Féltik a város rendezvényeit a siófoki szabadtéri vendéglátó- és kézműves-egyesület képviselői. Az idei szezonnyitót ugyanis a megszokottól eltérően nem a hajóállomásnál, hanem a belvárosban, a Fő tér egyik, szerintük kevésbé frekventált területén tartották meg. A korábbi években megszokott helyszínen, a hajóállomás rendezvényterén ugyanis nem kíván az önkormányzat programokat szervezni. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere és a Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója sajtóközleményben közölte: szerintük a rendezvények megtartása balesetveszélyes. A Nemzeti Regatta azonban nagy sikerrel zajlott le a hajóállomáson a hét végén, igaz, azt a Balatoni Hajózási Zrt. szervezte.

Csodálatos balatoni háttér, rengeteg érdeklődő, meghívott vendégek és kitelepülők. Nagy sikerrel zajlott a hét végén a Nemzeti Regatta, melyen 38 település vett részt az országból. A főszervező Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója azt mondja: két nappal az esemény előtt kaptak tájékoztatót az önkormányzattól arról, hogy készült egy tanulmány, mely szerint veszélyes a rendezvényterület.

Kollár József vezérigazgató, Balatoni Hajózási Zrt.:
Én ezt a tanulmányt egészen pontosan június 8-án délután, 14 óra körül kaptam kézhez, tehát nem egészen két nappal a rendezvény kezdete előtt. Én azt gondolom, hogy nem kell szakértőnek lenni, hogy belássuk, hogy egy ilyen rendezvényt, ahol 38 település vesz részt, ahol több milliós koncertek kerültek megrendelésre, ahol számos körülménynek kell együtt állni ahhoz, hogy ez működjön, nem lehet ennyi idővel a kezdés előtt lefújni. De továbbmegyek, ha egy hónappal előtte áll rendelkezésünkre ez a tanulmány, akkor sem lehetett volna lefújni.

A rendezvénytér biztonsága érdekében a Balatoni Hajózás vezetői ellenőrizték, hogy milyen a tér elektromos hálózatának biztonsága, ez volt ugyanis az egyik probléma a szakértői véleményben.

Kollár József vezérigazgató, Balatoni Hajózási Zrt.:
Az E-on bevonásával készítettünk egy felülvizsgálatot, illetve végeztünk el beavatkozásokat, gyakorlatilag egy külön hálózat került kiépítésre több mint másfél millió forint költséggel a Bahart beruházásában.

Tavaly a Pünkösdi Szezonnyitót egy nappal a rendezvény előtt kellett felhozni a Fő térre a rossz idő miatt - mondta Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester. Bár a Bor és kenyér ünnepét a hajóállomáson tartották meg, mégis egy szakértői vélemény elkészítését kezdeményezték, hogy legyen-e egyáltalán rendezvény a hajóállomáson.

Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester, Siófok:
A szakértői véleményt a Kálmán Imre Kulturális Központ, mint a rendezvények szervezője rendelte meg, pontosan azért, mert a 2016-os szélsőséges időjárások a hajóállomáson problémákat okoztak. A vezetékekkel, az árammal és a színpad megsüllyedésével kapcsolatosan merültek fel problémák. Ez a szakértői vélemény azt tartalmazza, hogy amennyiben szélsőséges időjárás jön, abban az esetben sajnos az áramfelvételi helyek nem megfelelőek és balesetveszélyesek, kritikus esetben pedig életveszélyesek is lehetnek.

Idén elfogadott a testület egy rendeletet, ami szerint a Fő tér, egészen pontosan a kulturális központ előtti betonos terület lett rendezvényterületté nyilvánítva. A siófoki kereskedők és vendéglátósok egy petícióban fogalmazták meg álláspontjukat, miszerint a szezonnyitón is érezhető volt, hogy a rendezvények nem túl vonzó helyszínt kaptak.

Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester, Siófok:
Értetlenül álltunk ez elé a petíció elé, ugyanis korábban egy tájékoztatást kaptak, egy jogszabály született, a közterület szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet, ez mindenkire kötelező érvényű.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint ahhoz, hogy belátható időn belül visszakerüljenek az önkormányzati nyári rendezvények a hajóállomásra, betonozni kell a színpad aljzatát, földkábeles energiaellátást kell kialakítani és az áramellátás kapacitását is meg kell megnövelni.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: