A szülők felelőssége
2017.06.13, Kedd
Sok gyerek marad otthon egyedül a nyári szünetben, vagy cselleng az utcákon, ezért is fontos, hogy a szülők felkészítsék a fiatalokat azokra a veszélyekre, amelyek rájuk leselkednek - mondták a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. A keddi sajtótájékoztató célja az volt, hogy a szülők figyelmét ráirányítsák a vakáció veszélyeire. Emellett szóltak a biciklis és autós közlekedés szabályainak betartásáról is, mert a nyári kánikulában sokkal nagyobb eséllyel szenvedhetnek közúti balesetet az autóban ülők.

Hamarosan kitör a nyári szünet az iskolákban. Sok család indul ilyenkor vakációra. A megnövekedett forgalomban azonban körültekintően kell útra kelni - figyelmeztet Vácz Edit rendőralezredes.

Vácz Edit r. alezredes, Közlekedésrendészeti Osztály, SMRFK:
A szülők sokkal nagyobb odafigyelést tanúsítsanak a megnövekedett forgalom miatt is. Nagyon sok gyermek utasként sérül meg, és nem ő a baleset okozója, hanem ő csak elszenvedője a közlekedési eseménynek. Példamutató magatartással járjanak elöl a szülők, hiszen ők vannak a legtöbbet a kisgyerekkel.

A rendőrség munkatársai a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos tudnivalókról már évközben is tájékoztatták a gyerekeket.

Vácz Edit r. alezredes, Közlekedésrendészeti Osztály, SMRFK:
Mi az egész év folyamán készültünk arra, hogy ők megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a gyalogos és kerékpáros közlekedéshez. Folyamatosan jelen voltak a kollégák az oktatási intézményekben. Az utolsó hónapokban már inkább játékos, gyakorlati feladatokat oldottak meg és kerékpároztak.

De a nyári táborokban is aktívan vesznek majd részt a rendőrség munkatársai, akik a kerékpározás és a szárazföldi közlekedés mellett a fürdőzés és a vízben tartózkodás szabályaival is megismertetik a gyerekeket. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a nyári szünidőhöz kapcsolódó bűn-, és balesetmegelőzési tájékoztatót tartott annak érdekében, hogy minél több esetben elkerülhetőek legyenek azok a veszélyek, amelyek a vakáció alatt a gyerekekre leselkednek.

Jávorszkiné dr. Molnár Magdolna, r. alezredes, Bűnmegelőzési Osztály, SMRFK:
Ne engedjék egyedül a gyerekeket csellengeni az utcákon! Tanítsuk meg nekik, hogy idegennel nem állunk szóba, hogy ha veszélyben érzik magukat, akkor pedig bátran keressék meg a rendőröket, nyugodtan szólítsák meg őket, segíteni fognak, illetve kérjenek segítséget bárkitől.

Emellett a 112-es segélyhívószámot is bármikor tárcsázhatják - tette hozzá Jávorszkiné dr. Molnár Magdolna. De az internetezés veszélyeire is figyelmeztettek a szakemberek.

Jávorszkiné dr. Molnár Magdolna, r. alezredes, Bűnmegelőzési Osztály, SMRFK:
Fontos, hogy a szülő legyen tisztában, hogy a gyerek milyen oldalakat néz. Nyugodtan menjen oda a gyerekhez, nézzék meg együtt az oldalakat, legyen tisztában vele, hogy a gyereket mi érdekli, mivel játszik. El kell magyarázni a gyerekeknek, hogy hogyan lehet biztonságosan internetezni.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján elhangzott: a szülőknek is nagy felelősségük van abban, hogy a gyerekek hogyan töltik a vakációt.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: