Vízre szálltak a települések
2017.06.12, Hétfő
Ismét vízre szálltak a hazai települések, a II. Nemzeti Regattán 38 csapat mérte össze tudását. Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a megnyitón azt hangsúlyozta: az esemény nem csupán egy vitorlásverseny, hiszen az önkormányzatok számára lehetőséget ad a bemutatkozásra is. Így komoly idegenforgalmi értékkel is bír a rendezvény.

Utolsó mozzanatok a vízre szállás előtt, a mentőmellény is felkerül a versenyzőkre. A dombóváriak idén először vettek részt a Nemzeti Regattán. S bár a vitorlázásban még nem jártas a csapat, a jó tanácsokat szívesen vették.

Szabó Lóránd, Dombóvár:
Megkérdeztük a füzérieket, hogy mi volt a taktika. Ők előttünk mentek a mi hajónkkal, azt mondták, hogy nagyon figyeljünk oda, hogy mit mond a kapitány. Illetve a többiek könyörögnek nekem, hogy mondjam meg a kapitánynak, hogy most először ülnek vitorláson. Mondtam, hogy szó sem lehet róla, mindent bele, kockáztatunk.

A hétvégén rendezték Magyarország településeinek vitorlás versenyét, amelyre idén 38 csapat jelentkezett az ország legkülönbözőbb pontjairól. Vízre szállt például Zamárdi, Kaposvár, Alsóörs, Budapest és Gyöngyös is. A résztvevők többsége amatőrként indult a megmérettetésen, de minden vitorlást egy-egy profi sportoló navigált a vízen.

A csapatok sárkányhajó kategóriában is indulhattak. Volt, aki nem bízta a véletlenre, s a már jól bevált taktikára alapozta a versenyt.

Kápolnás Zsuzsa, Baja:
5 lassúval indítunk, 10-szer megpörgetjük és utána megnyújtjuk az egészet és végig.

Amíg a bátrabbak a vízen küzdöttek, addig az Ízek utcájában a gasztronómiáé volt a főszerep, hiszen minden résztvevő település a helyi ízekkel is bemutatkozhatott. Siófok lecsóval készült.

Böröczfi Jánosné, elnök, Siófoki Nőklub:
Kicsikét megspékeltük szalonnával, akkor teszünk bele egy kis kolbászt.

Füzér idén először vett részt a Nemzeti Regattán, most ők is bemutatkozhattak.

László Zsuzsanna, Füzér:
Az ország legészakibb pontján található, ez egy kistelepülés. A legnagyobb látványosságunk a Füzéri Vár.

A csapatok a színpadon is megmutathatták mit tudnak. Az esemény sajtótájékoztatóján Kollár József úgy fogalmazott: a Nemzeti Regatta nem csupán egy vitorlásverseny.

Kollár József, vezérigazgató, BAHART Zrt.:
Ami külön öröm számomra, az az, hogy a települések kétharmada az nem balatoni. Az a cél tehát, hogy ez egy országos kitekintésű turisztikai esemény legyen, ez pedig megvalósulni látszik. Van olyan település, ami 400 kilométerről érkezett hozzánk, ez pedig nagy öröm.

A 2 napos siófoki rendezvény fővédnöke, Witzmann Mihály arról beszélt: a Nemzeti Regatta nagy szerepet tölt be Magyarország turisztikai életében.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz:
A jelentéstartalma az túlmutat a szabadidős kulturális rendezvényen, hiszen hirdeti a Balatont, hirdeti a balatoni táj szépségét, a vitorlázás élményét, a nemzeti összetartozás élményét.

Ma hazánkban 90 vitorlástábor működik, a sport pedig egyre népszerűbb - fogalmazott Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. A Nemzeti Regatta is ezt a vizes sportot hirdeti, de a szövetség is próbálja megszólítani a fiatalokat.

Kollár Lajos, elnök, Magyar Vitorlás Szövetség:
Minél népszerűbb egy sport, annál több fiatal kap kedvet hozzá, persze ezt a szövetség a maga módján elősegíti, meghirdettük a GoBoating programot is, ami egy nyílt nap, általános iskolás gyerekeket toborzunk, óriási népszerűsége van ennek a rendezvénynek. Természetesen az utánpótlás sportban is próbáljuk bevonni a gyerekeket. Azt pedig, hogy mennyire eredményes az is mutatja, hogy tavaly 30 százalékkal megnőtt a vitorlás versenyben résztvevő gyerekek száma.

A tavalyi győztes Siófokot idén Alsóörs győzte le, s így a nemrégiben felavatott Nemzeti Regatta nevű hajó jövő júniusig a nyertes város nevét viseli majd.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: