Fórummal segítik a vállalkozásokat
2017.06.07, Szerda
A nyári ellenőrzésekről, a fogyasztóvédelmi és a munkaügyi előírásokról tartottak ma fórumot a somogyi kereskedők és vendéglátósok számára. A turisztikai szezonindítón tájékoztatták még a vállalkozókat az aktuális törvényi módosításokról, a munkaerőhiányt érintő intézkedésekről. A rendezvényen több mint száz dél-balatoni és somogyi kiskereskedelmi és vendéglátó vállalkozó vett részt.

Immár 27. alkalommal rendeztek vállalkozói fórumot Balatonszárszón azzal a céllal, hogy a dél-balatoni és a somogyi kiskereskedelmi és vendéglátó vállalkozókat segítsék. A turisztikai szezonindítón az aktuális problémákat is megtárgyalták.

Makkos Péter, tulajdonos, Makkos Vendéglő:
Ahogyan az Alföldön ugye, birkapörköltet, itt a Balatonnál halat szeretne fogyasztani, de kérem a hekk az attól balatoni, hogy a Balatonnál áruljuk. De vannak olyan halak és kuriózumok, amik évtizedeken keresztül meghatározták a balatoni halfogyasztást, ilyen például a keszeg, hagyományos halsütő pedig már alig akad a Balatonnál.

A vendéglátósokat elsősorban a szakemberhiány foglalkoztatja. Makkos Péter azt mondja: a szezonálisan működő éttermekben még rosszabb a helyzet.

Makkos Péter, tulajdonos, Makkos Vendéglő:
Mind pincérekben, mind szakácsokban nagyon nagy a kereslet, nagyon sok hiány van, ez elsősorban a szezonalitásból adódik. Nyilvánvaló, hogy egy egész évben működő vendéglőt könnyebb megtartani és megtölteni úgy személyzettel, hogy van egy törzsgárda minden területen.

Szállással és az utaztatással orvosolná a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége a munkaerőhiány problémáját.

Kertész Rezső, ügyvezető társelnök, Somogy Megyei KISOSZ:
Nagy részük sajnos Európa különböző országaiban dolgozik, és az a tendencia, hogy már a nyári időszakban is kevesebben jönnek haza dolgozni. Ezt fel kellene oldani olcsó munkaszállással, meg kellene oldani a késő esti utaztatást a településekre, vagy onnét a vendéglátóhelyekre.

A fórumon a különböző nyári ellenőrzések, a fogyasztóvédelmi és a munkaügyi előírások mellett az ételek áfájának szabályozásáról is beszéltek.

Kertész Rezső, ügyvezető társelnök, Somogy Megyei KISOSZ:
Nagyon sok vendéglátós helyen működik a kedvezményes étel áfa, itt millió kérdés merül fel, és bonyolultra sikerült a szabályozás. Mi azt szeretnénk, hogy ha a jövőben úgy változna, hogy valamennyi vendéglátásban előállított élelmiszerre vonatkozna bizonyos korlátozással, ami esetleg visszásságokat is eredményezhet.

A Balaton déli partján 1745 kiskereskedelmi bolt és 1402 vendéglátóhely működik. Ez pedig több, mint az elmúlt években - hangzott el a szezonindító fórumon.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: