Tucatnyi embert mentettek a Balatonból
2017.06.05, Hétfő
Összesen 48 embert mentettek ki a Balatonból vasárnap, a másodfokú viharjelzés idején. Noha lehetett tudni, hogy jön a vihar, sokan figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket. Előfordult, hogy felelőtlen hajósok a tudásukat és a hajók képességeit túlértékelve járművükkel felborultak, vagy egyszerűen a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal együtt el- vagy lesodorta az embereket a vízi járművekről.

Nyolc vitorlás borult fel illetve akadt fent homokpadon, két kisgéphajó pedig műszaki hiba miatt nem tudott biztonságosan partot érni. Az erős, viharos szélben gumimatraccal és vízibiciklivel is többen elsodródtak, egy szörfös és egy úszó pedig annyira kimerült, hogy a vízirendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni.

Másodfokú viharjelzéskor a viharjelző percenként kilencvenszer villan, ebben az esetben fürödni tilos, valamint a vitorlás hajók kivételével nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

A Balaton nem játszótér, az alapvető szabályokat be kell tartani - figyelmeztet a rendőrség. Kiemelték, hogy a gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek, ha pedig vízi járművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt.

Hozzászólás: