Egyre drágábbak a nyaralók
2017.05.17, Szerda
Felpörgött a lakáspiac. Ezzel párhuzamosan a hétvégi házak piaca is egyre élénkebb - derül ki egy friss felmérésből. A nyaralók iránti kereslet a Balatonnál érezhető a legjobban. A déli parton a budapesti ingatlanokhoz hasonló négyzetméteráron lehet új építésű hétvégi ingatlanhoz jutni. Úgy tűnik, hogy a válság utáni években egyre több család engedheti meg magának, hogy nyaralót is vegyen, igaz, sokan befektetési céllal vásárolnak.

- Az árát tekintve, az kicsit, nem tudom, kinek mennyi, 95 millió a kettő első emeleti. A földszinti, az csak 87 millió.

A drága, új építésű társas nyaralókat keresik leginkább Siófokon. Ez az ingatlanközvetítő cég Balatonlellén, Bogláron és Keszthelyen is működtet irodát, és mint mondják: több ezer ingatlant árulnak, ami iránt nagy a kereslet.

Gyarmati László ingatlanértékesítő, Openhouse Siófok Ingatlaniroda:
A magyarok vásárolnak, nálunk legalábbis. Nagyon sokan keresnek bennünket Budapestről, a budapesti régióból, de ugyanakkor az ország távolabbi részéből, Szeged környékéről, Hódmezővásárhely, Debrecen környékéről, sőt, Miskolc környékéről is vannak vevőink.

Átlagosan 30-40 milliót szánnának a vevők egy nyaralóra, de vízparti ingatlant ezért az árért nem lehet kapni. A panorámás, parti telkeken viszont sorra épülnek a vadonatúj társasházak Siófokon, amelyekben 60 és 100 millió közöttire tehető egy lakás ára.

Gyarmati László ingatlanértékesítő, Openhouse Siófok Ingatlaniroda:
Eladó, önálló nyaraló az, ami nagyon kevés van, közvetlen vízparti. Olyan, hogy egy-két utcával beljebb, olyanok már vannak, de a közvetlen vízparti nyaraló, az, mint a fehér holló. Ami van, azt szinte azonnal el lehet adni.

A déli parton Siófok a legmenőbb, de sokan érdeklődnek a balatonvilágosi, a kenesei és a zamárdi nyaralók iránt is.

Gyarmati László ingatlanértékesítő, Openhouse Siófok Ingatlaniroda:
Nagyon sokan keresik az új építésű lakásokat. Ezzel pár évvel ezelőtt megállt az ingatlanpiac, mert elfogytak ezek a lakások, most viszont egyre több helyen építenek új építésű ingatlanokat, az Aranyparttól kezdve az Ezüstparton főként. Több száz ingatlan lesz hamarosan a Balaton partján, jelenleg még nagy az érdeklődés irántuk.

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint a nyaralók piacára közvetve hatással van a belföldi turizmus élénkülése is. A hivatalos adatok szerint tavaly a belföldi vendégek 7 százalékkal több napot töltöttek a különböző szálláshelyeken, és az idei foglalások szerint a Balatonnál a főszezonban nagyobb vendégforgalom várható, mint tavaly.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: