20 éve a hagyományokért
2017.05.16, Kedd
20 éve kezdte meg működését az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézményben több ezer fiatalt neveltek a két évtized alatt a somogyi hagyományokra, s tanították őket néptáncra. A jubileumi évforduló alkalmából egy különleges kiállítás nyílt az Együd Árpád Kulturális Központban, ahol közel 100 fotó mesél a gyerekek fellépéseiről, a közös kirándulásokról és az élményekről.

A legkisebbek is könnyedén elsajátíthatják például a somogyi ugróst, vagy megtanulhatják a népi eredetű játékokat az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában. Az intézményben immár 20 éve tanítják a gyerekeknek a somogyi folklórt.

Deli Szidónia, mb. igazgató, Együd Árpád AMI:
Egy új közösség alakul ki, teljesen más gyerekekkel, valóban azokkal együtt dolgoznak, tanulnak, játszanak, sportolnak, akiknek ugyanaz az érdeklődési körük, ez pedig a néptánc. A táncon kívül, ami itt a kiállításon is látszik, nagyon sok pályázaton indultunk, és ennek keretében táborokba jártunk, kézműves foglalkozásokat szerveztünk, kirándulásokat szerveztünk.

A két évtized alatt több ezer gyermek sajátította el egy-egy tánc lépéseit vagy éppen tudott meg többet a hagyományokról. Erről árulkodik az a kiállítás is, amely az Együd Árpád Kulturális Központban nyílt. Közös szereplések, élmények és kirándulások - ezeket örökítették meg azon a közel 100 fotón, amelyeket most bárki megtekinthet. Emellett több díjat is kiállítottak, amelyeket az évek alatt nyertek az ifjú táncosok.

Deli Szidónia, mb. igazgató, Együd Árpád AMI:
96 szeptember elsején indult az iskola Néptánc Tanszakkal és 1999-ben ez két tanszakkal bővült, a színjátszóval, illetve a képzőművészettel. Úgyhogy jelenleg is három tanszakon folyik az oktatás. A három tanszak közül a néptáncosok vannak a legtöbben. Minden évben 10-15 csoport, az a minimum, akikkel dolgozunk.

Az iskola megbízott igazgatója azt mondja: egyre több gyereket sikerül megszólítaniuk, hiszen Kaposvár összes általános és középiskolájából jelentkeznek a fiatalok, s jelenleg mintegy 300-an járnak az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskolába. A legügyesebbek és a legkitartóbbak pedig felnőttként is folytathatják a népi hagyományok öregbítését.

Deli Szidónia, mb. igazgató, Együd Árpád AMI:
Hiánypótló volt ez a művészeti iskola Néptánc Tanszakkal, ugye a Somogy Néptánc Együttes már itt dolgozott, és nekik utánpótlást neveltünk és nevelünk is a mai napig, ami megint nagyon jó dolog, mert a gyerekeknek is van egy kifutási lehetőségük. Van hova fejlődni, illetve van cél előttük, hogy a Somogy Néptánc Együttes tagjai legyenek.

A Képemlékek-Emlékképek című kiállításon egyébként nem csupán fotók elevenítik fel az iskola elmúlt 20 évét, hanem a fellépésekhez szükséges egy-egy kellék is helyet kapott a tárlaton.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: