Festeticsék mandulás csókja
2017.05.09, Kedd
Mandulás, madártejes finomság nyerte idén a Balaton Fagyija címet. Az édességet anno még Festetics György álmodta meg, a gyenesdiási Bringatanya cukrászai pedig újragondolták. A Nyitott Balaton programsorozatban immár 4. alkalommal választották meg a Balaton Fagyiját, ezzel pedig a magyar tengert népszerűsítik. Az ünnepélyes eredményhirdetésen elhangzott: évről-évre nívósabb finomságokkal rukkolnak elő a cukrászok.

Somogyi Renáta, üzletvezető, Bringatanya:
Tulajdonképpen, ahogyan itt is látszik a fagylaltunk alapja egy mandulás, madártejes alapú fagylalt. Ami a kiegészítés, ezek a kisebbek, a mandula, csokoládé, felül pedig piskótadarabok találhatóak.

Ezek az ízek jellemzik 2017-ben a Balaton Fagyiját, ezt mutatja éppen Somogyi Renáta, a jeges finomság megálmodója. A tölcséres édességet nem csupán a szakmai zsűri kóstolta meg, hanem 20 balatonföldvári óvodás is tesztelte, hogy a felnőttek jól döntöttek-e.

Horváth Lili:
Csokis, van benne tészta és mandula.

Neked hogy ízlik?
Nagyon finom.

Tavaly még csak külön díjat kapott, idén azonban a gyenesdiási Bringatanya különlegessége nyerte el a Balaton Fagyija címet, s a vele járó vándorserleget. A Nyitott Balaton programsorozatában immár 4. alkalommal választották meg a legjobb fagylaltot. A Festeticsék Mandulás Csókja nevet viselő édesség pedig történelmi múltra tekint vissza - meséli a fagylalt készítője.

Somogyi Renáta, üzletvezető, Bringatanya:
Direkt erre a versenyre készítettük el ezt a fagylaltot. Mindenképpen szerettünk volna valami olyat hozni erre a versenyre, ami a mi kis térségünkhöz, településünkhöz kapcsolódik. És mivel mi Gyenesdiásról jöttünk, innen nem messze van a Festetics kastély, elkezdtünk egy kicsit kutakodni, mígnem egy antikváriumban sikerült rálelni egy olyan receptkönyvre, ami Festetics Györgynek a saját receptjeit tartalmazta.

Idén 16 fagylaltozó és cukrászda nevezett a Balaton Fagyija címre. Az elkészített fagylaltok pedig évről-évre jobb minőségűek - ezt már Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke mondta az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Fekete Tamás, alelnök, Balaton Turizmus Szövetség:
Azt tapasztaljuk, hogy a nevező fagylaltozók egyre jobban készülnek erre a versenyre, és jobbnál jobb versenyfagylaltokat készítenek. Azért mondom így, hogy versenyfagylaltok, mert a legtöbben erre az eseményre új fagylaltot kreálnak, ami egy hosszú munka gyümölcse, és látni, hogy egy nagy minőségi fejlődésen ment keresztül, hiszen a helyi termékek bevonásával egyre jobb és jobb fagylaltok készülnek.

A megmérettetés célja egyébként, hogy a Nyitott Balaton programsorozatában már tavasszal vonzóvá tegye a magyar tengert a turisták számára.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: