Könnyű volt a magyar érettségi
2017.05.08, Hétfő
Bár Arany János kimaradt az idei írásbeli érettségiből, mégis a diákok elmondása alapján könnyen vették az első akadályt. A fiataloknak Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor, József Attila és Radnóti Miklós műveivel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. Országszerte, mintegy 108 ezren érettségiztek ma magyar nyelv és irodalomból.

1200 középiskolában kezdődtek meg ma az írásbeli érettségik. A diákok először magyar nyelv és irodalomból adtak számot tudásukból. A fiatalok azt mondják: teljesen más feladatsorra számítottak.

Kern Gergő, tanuló, Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium
Igazából leginkább szerintem mindenki számított Aranyra, nem volt. Hát igazából tanultunk rá, készültünk 4 évig.

A feladatsor így nem okozott nehézséget a diákoknak.

Kern Gergő, tanuló, Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium
Novella volt, Kosztolányitól a Boldogság vagy két vers összehasonlítása.

A diákoknak egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kellett értelmezniük, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél megírása várt rájuk az az írásbelin.

Faragó Gabriella, általános igazgatóhelyettes, Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium:
Törzsanyagból kapták a feladatokat és ráadásul klasszikus törzsanyagból, a magyar irodalom klasszikus törzsanyagából, hiszen József Attilát és Radnóti összehasonlító elemzés volt a második feladat. A novellaelemzésben pedig Kosztolányi nem okozhatott nekik problémát.

A pedagógusok úgy vélik: az idei magyar érettségi nem csupán témájában, de felépítésében is könnyebb volt a tavalyihoz képest.

Faragó Gabriella, általános igazgatóhelyettes, Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium:
Könnyítettek az érettségin, hiszen egyrészt az 1. feladatlap megoldására több időt kapnak a gyerekek, 90 percet, igaz, hogy a második feladatrészből átkerült az érvelés, de a gyerekek azt mondják, hogy mivel nem annyira fáradtak, mint a második feladatlap megoldásakor, így ez mindenképpen könnyebbségnek tekinthető.

Országszerte, mintegy 108 ezer diák érettségizett ma magyar nyelv és irodalomból. A megmérettetés holnap a matematikával folytatódik.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: