Bodzás ételeket kóstoltak
2017.05.08, Hétfő
A hétvégén minden a bodzáról szólt Balatonfenyvesen. A Nyitott Balaton programsorozat részeként harmadik alkalommal rendezték meg a Bodza napokat, mely során bodzából készült ételeket és italokat kóstolhattak az érdeklődők. A természetkedvelők bodzatúrán vehettek részt a Fehérvízi Ősláp területén, az ínyenceket pedig interaktív gasztroshow várta a Balaton-parton.

Különleges ételeket kóstolhattak a strandra érkező vendégek Balatonfenyvesen. Ezen az asztalon minden a bodza felhasználásával készült. A sokoldalú növényt három napos programsorozattal ünnepelték a Balaton-parti településen.

Soltész Berta turisztikai referens, Balatonfenyves:
A vendéglátó egységek csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz, hogy a bodzavirágzás kezdetén itt Balatonfenyvesen bodzás ételeket és italokat kínáljanak néhány napon keresztül. Az apropót az adta, hogy a Nagyberek területén, ami itt Fenyves határában húzódik, számos bodzabokor van, és onnan be lehet gyűjteni igen nagy mennyiségű bodzavirágot.

Három évvel ezelőtt indították útjára itt a rendezvényt. Az egyik legnépszerűbb program minden évben a kóstolás, ami mellé még recepteket is begyűjthettek az érdeklődők.

Mónika:
Most érkeztünk Nagykanizsáról és én is nagy "főzőcske" vagyok, tehát sütök-főzök a családommal és nekem nagyon ízlett az a tejfölös, de szerintem az jó lenne joghurtosan is.

Akinek kedve volt, az a helszínen is kipróbálhatta az egyszerűbb kreációkat. Ezúttal ehető virágokkal is kombinálhatták a vállalkozó kedvű szakácsok a falatkák elkészítését.

Dernaneczné:
Túrós-sajtos kis golyókat készítettünk és feldíszítettük virágokkal, ehető virágokkal.

Az interaktív főzőbemutatót Madarász Ildikó, a Balaton háziasszonya tartotta, akik 7 különböző receptet készített erre az alkalomra. Mint mondja, régóta ismert a növény jótékony hatása.

Madarász Ildikó, a Balaton háziasszonya:
Nagyon fontos, mert körülbelül 100 évvel ezelőtt a népi gyógyászat nagy alapanyaga volt a bodza. A bodzának minden része ehető, a virága, a levele, a szára és a gyökere is, én arra ösztönzök minden háziasszony társamat, hogy mindenképp próbálja ki.

Bodzás buktát, bodzás kekszet, pudingot, és tejfölös mousse-t is lehetett kóstolni.

Madarász Ildikó a Balaton háziasszonya:
A bodzaszörpöt mindeki ismeri szerintem, egyébként van egy kis vízhajtó hatása, köptető jellegű, ha teát főz belőle az ember, de számtalan gyógyászati hatása van, de én a mai nap megmondon őszintén, nem erre gyúrtam, hanem hogy finom és ízletes legyen és hogy kicsit feldobjuk a hétköznapokat ezekkel az ízekkel.

A jó időben kinyitottak a fenyvesi strandon lévő büfék és vendéglátó helyek. Bár fürdeni még nem lehet, hiszen csak 16 fokos a víz, de a hét végén újabb programok várják a vendégeket. Ekkor tartják a Fenyővirágzás fesztivált és az ahhoz kapcsolódó falunapot, ami ugyancsak a Nyitott Balaton rendezvénysorozat része.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: