Megoldódhat a Brettyó ügye
2017.04.21, Péntek
Megoldódhat Zamárdiban a Brettyó ügye. Az európai uniós LIFE pályázat segítségével nyílhat lehetőség arra, hogy Zamárdi és Szántód önkormányzata közösen szerezzen forrást a Brettyó természetközeli hasznosítására. A kettős védettség alatt álló NATURA 2000-es területen élőhely fejlesztési programot lehetne megvalósítani. Ehhez azonban szükség van a mintegy 170 tulajdonos hozzájárulására is.

Másfél évtizede megoldatlan ennek a zamárdi belterületnek az ügye. A Brettyó ugyanis NATURA 2000-es védettséget élvez, így a mintegy 170 tulajdonos nem tudja értékesíteni tulajdonát. Zamárdi központi részén, a vasút és a rév felé vezető út között fekvő területet a kárpótlási időszakban kapták vissza a helyiek. Az osztatlan közös tulajdonról nem kerülhet le a védettség. A helyiek is változást szeretnének

Beregszászi Ernő:
Inkább a fejlődés útját ne akadályozza szerény véleményem szerint, vagy be kéne építeni, vagy természetvédelmi területként gazdálkodni rajta.

Nagy Márta:
Hát gondolom, hogy mindent figyelembe vesznek, hogy mi is a lehető legjobb, de az biztos, hogy csodálatos, ha megmarad az élővilág, mert annyi sok mindent elpusztítottunk már mi emberek, pedig a Földet kölcsön kaptuk.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere és Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője levelet küldtek az érintetteknek, amelyben arról is értesítik a tulajdonosokat, hogy pályázat keretében lehetőség nyílhat a földterületeik megvásárlására.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, FIDESZ:
Én azt kértem a Brettyó esetében érintett települések vezetőitől, polgármester uraktól, hogy a döntést azt semmiképpen ne az önkormányzatok hozzák meg az emberek feje fölött, hanem az érintett ingatlantulajdonosok, akik közel 200-an vannak a Brettyó területén. Legyen meg a lehetőségük arra, hogy kinyilvánítsák véleményüket azzal kapcsolatban, hogy ezen a pályázaton induljanak-e az önkormányzatok vagy sem.

Ha tulajdonosok elfogadják, termőföld áron, hektáronként 1-1,5 millió forintért tudják értékesíteni így a területeiket.

Csákovics Gyula polgármester, Zamárdi:
Amennyiben támogatják ezt az elképzelést, akkor jelezzenek vissza, április 30. a határidő. Várjuk ezeket a visszajelzéseket, ezeket a nyilatkozatokat, és kapunk felhatalmazást a tulajdonosi körtől arra vonatkozóan, hogy igenis támogtják ezt a projektet, akkor az önkormányzat felvállalja ennek az anyagi vonzatát, mert nem ingyen fog elkészülni ez a pályázat.

A polgármester azt szeretné, ha a nemzeti park venné át kezelésbe a területet, a tulajdonosok pénzükhöz jutnának, a terület pedig megmaradhatna természetes állapotában.

Csákovics Gyula polgármester, Zamárdi:
Itt van a rév, elkészült ott egy kerékpárút, ami Szántódpusztához visz át, és ha a Szántódpuszta is végre valahára fejlesztve lenne, akkor ez itt összeköthető lenne. Gyakorlatilag egy tanösvénnyel, kerékpárúttal kötnénk össze a szántódi révet és Szántódpusztát a Brettyón keresztül.

A 170 tulajdonosnak a napokban kell megküldeni a választ, hogy rövidesen elindulhasson az európai uniós pályázat beadása.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: