Sok a vadkár Somogyban
2017.04.19, Szerda
Villanypásztorok és vadkerítések építésével, valamint a vetéskultúrák kialakításának koordinálásával is segíti a gazdákat a SEFAG - erről is beszéltek a Kaposváron tartott vadgazdálkodási tanácsülésen. Az eseményen elhangzott: évente, mintegy 150 millió forintot fizetnek ki a vadak okozta károk enyhítésére, ezért is igyekeznek a gazdákkal együttműködni. Somogy megyében egyébként 76 kijelölt terület van a vadak ritkítására.

Somogyban mintegy 103 ezer hektáron végez vadgazdálkodást a SEFAG Zrt. A megye sajátos adottságai miatt pedig akad bőven tennivalójuk az erdészeknek és a vadászoknak.

Barkóczi István, vezérigazgató, SEFAG Zrt.:
Az erdőtömböket mindenhol mezőgazdasági területek veszik körül, és van még egy specialitása a megyének, hogy a legnagyobb kukoricatermelők vagyunk. A kukorica termesztéssel együtt jár az, hogy gyakorlatilag június után, amikor a kukorica takar, akkor az erdőkből kivált a vad, és ezekben a mezőgazdasági kultúrákban éli az életét.

A vadak elszaporodásával nőhet a gazdák kára is. Ezért, mintegy 76 vadászterületen ritkítják az állományt. A Somogy Megyei Területi Vadgazdálkodási Tanács ülésén a tájegységi fővadászok, valamint a SEFAG Zrt. vezetősége a tavalyi tapasztalatokat, valamint az idei tennivalókat is megvitatták. Az eseményen dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott is részt vett, aki úgy fogalmazott: Somogy megye vadgazdálkodási nagyhatalom, de minden évben nagy feladat az állomány létszámának megtartása.

dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, SMKH:
Somogy megyében a jelentősége országos viszonylatban is a legnagyobb, hiszen az országos vadkárnak közel az egyharmada Somogyban merül fel. Ez 1,8-2 milliárd forintnak az egyharmada esik Somogyra. Ugye, itt nagyvadas területről beszélünk, és elég nagy a vadsűrűség. Mi büszkék vagyunk erre és örülünk neki, ugyanakkor nyilván egy fontos dolog az is, hogy a vadkár megtérítésre kerüljön, a vadászati hatóság ebben a tekintetben igyekszik szigorú lenni.

Az megbeszélésen elhangzott: több módon is segítik a földtulajdonosokat.

Barkóczi István, vezérigazgató, SEFAG Zrt.:
Próbálunk a gazdálkodókkal együttműködni. Részben a vetéskultúrák kialakítását átbeszéljük, részben pedig prevencióként villanypásztorokat építünk ott, ahol szükséges vagy állandó vadkerítéseket is építettünk például a Zselicben, és ezáltal próbáljuk a vadat távoltartani ezektől a mezőgazdasági területektől.

A SEFAG Zrt évente, mintegy 150 millió forint vadkárt fizet ki a gazdáknak a terményárak függvényében.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: