Az eső kedvez a kórokozóknak
2017.04.19, Szerda
Hatalmas károkat okozhat az áprilisi fagy - vélik a szakemberek. S bár az eső kedvez a szántóföldi, valamint a gyümölcs kultúrának, a hideg sok somogyi gazdát megkárosíthat. Elsősorban a kajszi- és őszibarack, az eper és a cseresznye van nagy veszélyben. A szakemberek úgy vélik: kis területen megoldás lehet a hajnali vízpermetezés.

Szinte teljesen kiürült a sétáló utca Kaposváron. Aki mégis kimerészkedett esernyővel és téli kabátban indult útnak a hidegben. A hirtelen jött hőmérsékletcsökkenés és a havazás a gazdáknak is nagy aggodalmat okoz.

Tóth István, növényvédelmi szakmérnök:
Van két nagyon veszélyes kórokozónk, az egyik az őszibarackban az a bizonyos levélfodrosodás, a másik pedig a monília. Ez egy ilyen generális, rettentő kórokozó és nekik főleg ez a hűvös, csapadékos idő kedvez. Egyrészt a még virágzó növényeket, tehát a bibén keresztül fertőz, elég aljas jószág.

De a hajtásokat és a leveleket is megfertőzheti a gomba, így elpusztítva a gyümölcsfát - tette hozzá a szakember. S bár a 2-3 fokos hőmérséklet még nem jelent veszélyt a növényekre, hajnalban érdemes figyelni a hőmérőt.

Tóth István, növényvédelmi szakmérnök:
Ha éjszaka mínusz 2-3 fok van, akkor már lehet alkalmazni a hidegvizes öntözést, permetezést, finom púder szerűen motoros háti géppel. A hőelvonás alapján a mínusz fokokról visszamegy 0 fokra.

A kajszi- és őszibarackosok, a cseresznyefák és az eperültetvények is nagy veszélynek vannak kitéve. A szántóföldi kultúrákat kevésbé viseli meg a hideg, a repceültetvényeken jelentősebb lehet a kár.

Tóth István, növényvédelmi szakmérnök:
Repcével lehet olyan probléma, hogy ha nagy hideg van meg szeles idő, akkor a méhek elvonulnak, és nincsen az a méztermelés, illetve a növényeknek a beporzása.

10 celsius fok alatt ugyanis a méhek nem aktívak, s ha emiatt elmarad a növények beporzása, az komoly károkat okozhat - tette hozzá a szakember. S persze a méhészek is kárát látják az elmaradt virágporgyűjtésnek.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: