Holnap is viharos szél lesz
2017.04.19, Szerda
Viharos erejű szél csapott le a Balaton térségére, másodfokú viharjelzés volt ma érvényben. A legerősebb szelet a Balaton nyugati területén és a Bakony térségében mérték. A legnagyobb széllökések elérték a 90 km/órás sebességet. Csütörtökön is marad a maihoz hasonló időjárás, a hó viszont úgy tűnik elkerülte a közvetlen Balaton-partot.

Mint a viharos tenger, úgy hullámzott a Balaton az erős északi szélnek köszönhetően. A víz Siófokon kicsapott a parti sétányra. A 80-90 km/órás szélben senki sem merészkedett a Balaton közelébe. Egy hideg levegőt szállító ciklon alakítja most az időjárást. A Balaton középső és nyugati medencéjében alakult ki a legnagyobb szél.

Horváth Ákos, meteorológus, Siófoki Viharjelző Obszervatórium:
A ciklonnak a nyugati oldalán, mi úgy mondjuk, hogy a hátoldalán zúdul le a hideg levegő, és nagyon nagy nyomáskülönbségek alakultak ki, és igen erős szél. A legerősebb szél, az a Balatonnak a nyugati területén, illetve a Bakony térségében található.

Hózáporral Somogy megyében is lehetett találkozni, de a Balaton déli partjára, valamint a tó keleti medencéjére nem volt jellemző a télies időjárás. A viharos szél miatt azonban másodfokú viharjelzés volt érvényben egész nap, ami csütörtökön is várható lesz.

Horváth Ákos, meteorológus, Siófoki Viharjelző Obszervatórium:
Várható, hogy a következő nap, azaz holnap még fújni fog a szél, ismét feltámad egy átmeneti mérséklődés után az északi, észak-nyugati szél, és akkor is számíthatunk meglehetősen goromba, 80 km vagy afeletti széllökésekre.

A meteorológiai előrejelzések szerint nemcsak eső, hanem helyenként havas eső is eshet, ezért az elkövetkező napokban megváltozott útviszonyokra lehet számítani. A Balatonnál a viharos erejű szél csütörtök este mérséklődhet, de nappal továbbra is erős marad.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: