A gyermekkort idézik festményei
2017.04.18, Kedd
Somogyi, nógrádi és tolnai tájképeket is megörökít alkotásain Tóth Attiláné. A mekényesi alkotó elsősorban az erdőket és az élővilágot jeleníti meg festményein, de a falvak mindennapjait is szívesen ábrázolja. Olykor-olykor pedig költők verseit is lefesti a művész. Azt pedig, hogy az olajfestményeken a környezetet örökíti meg édesapjának köszönheti - vallotta a művész. Most ezekből nyílt tárlat az Együd Árpád Kulturális Központban.

Tóth Attiláné, festőművész:
Ez a kis dűlő út, amin Mekényesről jártunk haza a tanyára. Ez egy nagyon kedvenc képem, mert tényleg, ha ránézek, mivel tényleg olyan, mint egy fénykép, úgy érzem, mint ha most is ott állnék vagy most is ott baktatnék hazafelé.

Gyermekkorát is megörökítette olajfestményein Tóth Attiláné. Ezen a képen azt az utat mutatja meg a művész, amelyen egykor az iskolából járt hazafelé. A tolnai alkotó elsősorban ezeket az élményeit mutatja be a nagyérdeműnek a képein keresztül. A legtöbb festményen pedig kiemelt szerepet kap az erdő és az élővilág.

Tóth Attiláné, festőművész:
Gyerekkoromban erdőben éltünk, édesapám meg a nagyapám is erdész volt és távol mindentől. Nagyon hosszú, téli estéken édesanyám a vén petróleum lámpa mellett tanítgatott verset mondani, rajzolgatni, mindazt a szépet észrevetetni velünk, ami körülvett minket.

Így édesapját, mint vadászt is megörökítette az alkotó ezen az olajfestményen. Emellett a természet, a virágok, a tolnai tájak is a művész életéről vallanak az Együd Árpád Kulturális Központban nyílt tárlaton. Ezeket azonban már felnőtt szemmel ábrázolja. Az egykor pedagógusként is tevékenykedő mekényesi festő mint mondja: számára az is fontos, hogy a fiatalokat rávezesse a természet szeretetére.

Tóth Attiláné, festőművész:
Tanítványaimat is gyakran erdei iskolákba vittem és megszerettettem velük és tiszteletben tartattam velük a természetet.

Az Emlékeim-Pillanatképek című kiállítás május 19-éig látogatható az Együd Árpád Művelődési Központban.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: