Korán meghalunk
2017.04.16, Vasárnap
A várható élettartamot tekintve sereghajtók vagyunk, még a visegrádi országok közül is mindenhol kedvezőbbek a születéskori kilátások, mint nálunk – írja a HáziPatika.com. A fejlett gazdasággal rendelkező OECD-országok közül is csak Mexikónál vagyunk jobbak.

Magyarországon a születéskori várható átlagos élettartam 76 év, miközben az uniós átlag 80,9 esztendő. Hogy a számokon életmóddal, szűrővizsgálatokkal és kezeléssel jelentősen lehet javítani, jól mutatja, hogy az uniós országokban az elmúlt 50 évben átlagosan közel 10 évvel nőtt a várható élettartam, jobbára a javuló társadalmi, gazdasági és környezeti körülményeknek, valamint a fejlettebb orvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően.
A kontinensen 45 olyan régió is van, amelyben a számok az átlagosat jócskán meghaladják, ezek pedig nem csak a legfejlettebb területeken helyezkednek el: a születéskor várható élettartam tizenhat olasz, tizenegy spanyol, nyolc francia, két brit, egy-egy osztrák, görög és finn, továbbá öt svájci régióban 83 év vagy ennél is több. A legmagasabb várható élettartamot 2014-ben egy spanyol régióban regisztrálták, ahol 84,9 év volt ez az érték.

Hozzászólás: