Költészetnapi jubileum
2017.04.11, Kedd
Harmincadik alkalommal rendezték meg Balatonszárszón a hagyományos költészet napi rendezvényt. Megemlékezést tartottak József Attila szobránál, emlékfát ültettek és ezúttal is megtartották az általános iskolások szavalóversenyének Somogy megyei döntőjét. Az ünnepségen elismerést vehetett át a nagy múltú rendezvény megalapítója, Nemes Márta.

A versszerető diákok találkozójává vált a Balatonszárszói Költészet Napi Rendezvény, ahol valódi költőkkel is találkozhatnak a fiatalok, hiszen épp a lírikusoknak köszönhetően vált ikonikus hellyé a település és a rendezvény. József Attila szobránál ezúttal is megszólaltak azok a költők, írók, akik minden évben fontosnak tartják a költészet napi megemlékezést.

Lőrincz Sándor író:
Azok a diákok, akiket megtanítottak szépen beszélni, megtanítottak szépen verset mondani és értelmezni, akkor mondhatom azt, hogy tulajdonképpen itt Szárszón Somogyország tüdeje lélegzik.

Dorogi Sándor, Balatonszárszó polgármestere hat Somogy megyei pedagógust részesített jutalomban, akik szinte minden évben kiváló versmondókat neveltek és hoztak a versenyre. Díjjal jutalmazták a költészet napi rendezvény megálmodóját, az iskola tanárát, Nemes Mártát is, aki 1988-ban alapította meg az iskolások 30 évre visszatekintő versmondó versenyét, amit a kezdetektől felkaroltak a Somogy megyei költők.

Nemes Márta tanár, a rendezvény alapítója:
Először, amikor indultunk, csak Fodor András volt, aki megszólalt. Aztán Fodor András hozta magával Somlyó Györgyöt, Takács Gyulát, Tornai Józsefet, nem tudom mindazokat felsorolni, akik itt voltak. Hát, ha ők eljöttek, megtiszteltek bennünket, hogy itt voltak, akkor igenis teret adtunk annak, hogy megszólaljanak.

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, ezek az ünnepek, amikor a magyar kultúrát és a magyar költőket éltetjük, és a munkásságuk előtt hajtunk fejet, a nemzeti öntudatunkat és identitásunkat is erősítik.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, FIDESZ:
Tekintve azt, hogy körülöttünk a világban, Európában milyen óriási kihívásokkal kell szembesülnie akár magának az európai kontinensnek is, az európai kultúra veszélyben forog, az európai kultúrát meg kell óvnunk. Ezek a versenyek szerencsére nem fegyverekkel, hanem a költészettel, a művészettel, az irodalom szeretetével tudják közvetíteni azt a szépséget, amelyet a magyar nyelv tud nyújtani.

A felső tagozatosok minden évfolyamán zajlott a versmondó verseny.


Sokan jutottak a Somogy megyei döntőbe, korábban helyi és területi versenyek során választottak ki a legjobbakat, akik egy kötelező és egy szabadon választott verssel mutakoztak be a zsűri előtt.


Bogdán Botond versenyző, Kaposvár:
Az egyik Kányádi Sándortól az Okos kos, a másik pedig a kötelező vers, és az József Attilától a Kedves Jocó.

Több száz kisgyerek közül választotta ki a szakmai zsűri a legjobb versmondókat. A szárszói iskolában komoly előkészületek előzik meg minden évben a rendezvényt.


Szabó Zoltánné Gelencsér Ilona
igazgató, József Attila Általános Iskola:
Ilyenkor mindenki nagy örömmel készül, és aki kicsit körbejár a településen, azt látja, hogy hirdetőtáblákon, padokon verseket helyeznek el, tehát ez mindenkinek nagyon fontos és nagyon rangos esemény.

Ezúttal is megtelt koszorúkkal József Attila szobrának talapzata. Az emlékparkban emlékfát állítottak a 30 éves évforduló tiszteletére a megjelent költők, az iskola, valamint az önkormányzat vezetői.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: