Krisztus 33 arca
2017.04.11, Kedd
33 különböző Jézus-arcot örökített meg Lőrincz Ferenc a képein. A többszáz éves útmenti feszületeket Töröcskén, Kaposváron és Kaposfüreden kapta lencsevégre a fotós, aki ilyen módon szeretné közelebb hozni a húsvétot az emberekhez. A tárlat megnyitóján dr. Rumszauer Miklós plébános úgy fogalmazott: a kereszt mindig is Jézus halálát, de egyben a feltámadását is jelképezte, ez pedig annak a bizonyítéka, hogy Isten mennyire szereti az embereket.

19. és 20. századi útmenti Krisztus szobrokat örökített meg képein Lőrincz Ferenc. A hobbifotós a 33 elkészített képpel Jézus életére is utal. A kaposvári utak mentén lencsevégre kapott feszületek mind-mind más mondanivalót hordoznak - vallja Lőrincz Ferenc.

ifj. Lőrincz Ferenc, építész:
Krisztus szobrok kidolgozottsága, az, hogy hány évesnek van ábrázolva Krisztus. Érdemes megnézni, hogy az időskori és a fiatalkori Krisztus is ábrázolva van, és mindegyikben benne van az alkotója, az a mondanivaló, amit aztán az idézetekkel megpróbáltunk visszaadni alatta imákkal, versekkel, ódákkal.

Ezzel pedig ugyanakkor a húsvét valódi értékét is megpróbálja megmutatni az érdeklődőknek Lőrincz Ferenc a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában nyílt tárlaton. Az egyébként építészként tevékenykedő szakember szüleitől örökölte a fotózás szeretetét.

ifj. Lőrincz Ferenc, építész:
Ők inkább csak hobbiból, én ezt továbbfejlesztettem. Tudatosan kitaláltam magamnak. Az alkotó szakmámban, az építészetben az ember nagyon gyorsan ki tud égni, és nagyon nem tudjuk abbahagyni, hazavisszük, éjszaka, hétvégén, állandóan dolgozunk, és kerestem magamnak egy olyan hobbit, amiben ki tudom kapcsolni úgy magam, hogy fel tudok benne töltődni.

Ugyanakkor kihívás is a többszáz éves alkotások fotózása - tette hozzá Lőrincz Ferenc. Hiszen az idő igencsak megviselte azokat, így elsősorban a napszaknak megfelelő fényviszonyokat próbálta a fotós kihasználni. Többek között ezért is egyedülálló ez a sorozat - ezt már dr. Rumszauer Miklós plébános mondta a tárlat megnyitóján, aki hozzátette: a keresztre feszített Jézus szimbóluma minden ember számára ugyanazt jelenti.

dr. Rumszauer Miklós, plébános:
A kereszt az nem két egymáson merőlegesen elfordított kőlap, fadarab vagy aranyrudacska, hanem ez Jézus Krisztus halála és feltámadása. Ennek a szimbóluma, ezt jelenti, ezt üzeni, hogy Jézus ennyire szerette az embert, ennyire szerette a világot, ahogyan a Bibliában olvassuk. Isten az egyszülött fiát az ember üdvösségéért keresztre adta, hogy visszaszerezze számunkra az üdvösséget. Ez volt, ez ma is, ez is marad a kereszt üzenete mindenkor az ember számára.

Ehhez pedig magukba kell szállniuk az embereknek - tette hozzá a plébános. A 33 keresztre feszített Jézust ábrázoló szobor Töröcskén, Kaposfüreden és a megyeszékhelyen látható. A kiállítás pedig a Somogy Megyei Kormányhivatalban május 4-ig várja az érdeklődőket.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: